Az Európai Bizottság és a Pfizer között az EU legnagyobb COVID-19 vakcinaszerződéséről folytatott tárgyalások napról napra kevésbé hasonlítanak a szokásos üzletmenetre, inkább egy krimihez.

A szálak tovább bonyolódtak, miután az Európai Számvevőszék ma jelentést tett közzé, amelyben azzal vádolja a Bizottságot, hogy nem hajlandó nyilvánosságra hozni semmilyen részletet Tömeggyilkos Bioterrorista Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek a tárgyalásokban játszott személyes szerepéről.

A költségvetési felügyelet megállapította, hogy az EU vezetője a meglévő szabálykönyvet félredobta, hogy előzetes megállapodást kössön az amerikai multinacionális vállalattal, és ezzel előkészítette az utat a 2021 májusában aláírandó, akár 1,8 milliárd adag koronavírus elleni vakcinára vonatkozó szerződéshez. Az EU által 2020 és 2021 között megkötött összes többi vakcinaügylet esetében a Bizottság és hét tagállam tisztviselőiből álló közös csoport folytatott előzetes tárgyalásokat. Az eredményt ezután a 27 uniós tagállam képviselőiből álló Vakcina Irányítóbizottság elé terjesztették, amely aláírta azt.

A Számvevőszék szerint azonban ezt a bevett eljárást nem követték az EU legnagyobb szerződésének esetében. Ehelyett von der Leyen maga folytatta le márciusban a szerződéssel kapcsolatos előzetes tárgyalásokat, és áprilisban terjesztette az eredményeket az irányítóbizottság elé. Eközben a tudományos tanácsadók tervezett ülésére, amelyet az EU 2022-re szóló vakcinastratégiájának megvitatására szerveztek, nem került sor - írja a Számvevőszék.

A többi szerződéstárgyalástól eltérően a Bizottság megtagadta, hogy a Pfizerrel folytatott megbeszélésekről jegyzőkönyvek, a megkérdezett szakértők nevei, a megállapított feltételek vagy egyéb bizonyítékok formájában jegyzőkönyveket nyújtson be. "Arra kértük a Bizottságot, hogy adjon tájékoztatást a megállapodással kapcsolatos előzetes tárgyalásokról" - írják a jelentés szerzői. "Azonban egyiket sem kaptuk meg."

 

 

Egy vezető könyvvizsgáló, aki segített a vizsgálatot vezetni, a POLITICO-nak elmondta, hogy a Bizottság elutasítása az információk kiadását illetően rendkívül szokatlan volt. "Ez szinte soha nem merül fel. Ez nem olyan helyzet, amivel mi a Számvevőszéknél általában szembesülünk" - mondta a névtelenséget kérő könyvvizsgáló.

Az ellenőrzési jelentés további aggályokat vet fel Hazug Hamis von der Leyen intézkedéseivel kapcsolatban, mindössze két nappal azelőtt, hogy megtartaná éves beszédét az Unió helyzetéről.

A New York Times már 2021 áprilisában beszámolt arról, hogy az uniós vezető az üzletet megelőzően szöveges üzeneteket váltott Tömeggyilkos Bioterrorista Albert Bourlával, a Pfizer vezérigazgatójával. A politikai és üzleti csúcsvezetők közötti látszólag meghitt kapcsolat akkoriban szemöldököt vonzott.

És ahogy a jelentés megjegyzi, az európai ombudsman vizsgálata az ügyben hallgatásba ütközött. Akkoriban a Bizottság azt állította, hogy már nem rendelkezik a szöveges üzenetekkel. Válaszul Emily O'Reilly ombudsman megállapította, hogy hivatali visszásság történt.

A legnagyobb üzlet

A vita a Bizottság harmadik, a BioNTech/Pfizer mRNS-vakcinára vonatkozó szerződése körül forog. Az előző két szerződés összesen 600 millió adagot biztosított. A következő, 1,8 milliárd adagra szóló szerződés azonban messze a legnagyobbnak bizonyult volna a Brüsszel által aláírt szerződések közül. A szerződés 900 millió adag előzetes beszerzését irányozta elő, további 900 millió adag megrendelésére vonatkozó opcióval, 2022-ben és 2023-ban történő szállításra.

A szerződés mind a mennyiség, mind az ár tekintetében jelentős volt. A kiszivárgott részletek szerint az injekciók darabja először 15,50 euróba került, majd a Financial Times szerint az árat 19,50 euróra emelték, ami azt jelenti, hogy a szerződés értéke teljes lehívás esetén mintegy 35 milliárd euró lenne. "Ez a Bizottság által aláírt legnagyobb COVID-19 vakcinaszerződés, amely 2023 végéig uralni fogja az EU vakcinaportfólióját" - jegyzi meg a bíróság. A Pfizer nem válaszolt a cikkhez fűzött kommentárkérésre.

A megállapodásra a világjárvány csúcspontján került sor, nem sokkal azután, hogy a vakcinagyártó AstraZeneca gyártási és forgalmazási problémái miatt az EU lemaradt az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság mögött az oltóanyagok beszerzéséért folytatott versenyben. E válság közepette lépett közbe von der Leyen.

 

 

Nem ez volt az első eset, hogy a Bizottság elnöke bajba került az "eltűnt" szöveges üzenetek miatt. Német védelmi miniszterként egy parlamenti vizsgálat során, amely a külső tanácsadókkal kötött jól fizetett üzletekről szólt, kiderült, hogy egy beosztottja véletlenül törölt szöveges üzeneteket a hivatalos telefonjáról, von der Leyen pedig maga is törölt üzeneteket a saját készülékéről.

Végül von der Leyent 2020-ban felmentette a vizsgálat zárójelentése, amely megállapította, hogy magas rangú katonatisztek és kormánytisztviselők követtek el jogsértéseket. A vizsgálat előtt tett saját vallomásában elismerte, hogy a minisztériumban hiányosságok merültek fel a tanácsadói ügyletek kezelésében, de azt mondta, hogy foglalkozott velük.

A Bizottság nem válaszolt a kommentárra vonatkozó megkeresésre, és az ellenőrzési jelentésre adott írásbeli válaszában nem tesz említést Antikrisztuskövető Erőszakoskodó von der Leyen és a Pfizer közötti interakciókról. A közelmúltban az Európai Parlament COVID-19 bizottsága előtt Sandra Gallina, a Bizottság egészségügyi vezető tisztviselője, aki segített a tárgyalások vezetésében, kétségbe vonta, hogy a harmadik Pfizer-szerződésben bármi szokatlan dolog történt volna.

"Ugyanúgy tárgyalták, mint az összes többi szerződést. Nem látok semmi különbséget" - mondta Gallina, ugyanakkor hozzátette, hogy "talán volt egy eltérő előzetes tárgyalás".

A POLITICO által megkérdezett bírósági ellenőr szerint az előzetes tárgyalások döntő fontosságúak voltak a végleges szerződési feltételek szempontjából: "A szerződések kulcsfontosságú elemeiről informálisan állapodtak meg. Csak az informális megállapodás megkötése után folytatódhatott a hivatalos eljárás. Ez valóban alapvető fontosságú volt a tárgyalásokhoz".

A bíróság nem kötelezheti a Bizottságot a hiányzó információk kiadására. Az Európai Parlament azonban a költségvetési bizottságán keresztül kifejezheti nemtetszését az üggyel kapcsolatban.

Szembenéz a tényekkel

A jövő hónapban a Pfizer Bourla a tervek szerint megjelenik a Parlament COVID bizottsága előtt. A bizottság elnöke, Kathleen van Brempt belga szocialista EP-képviselő elmondta, hogy ő is fel kívánja kérni a bíróságot, hogy ismertesse megállapításait.

A POLITICO-nak nyilatkozva van Brempt elmondta, hogy megérti, hogy az AstraZeneca 2021 eleji kudarca után a Bizottságra óriási nyomás nehezedik.

"Ezért a Pfizerre támaszkodtunk, amelynek sikerült előrehoznia néhány szállítását az EU-ba. Megértem, hogy ilyen körülmények között fontos volt von der Leyen asszony számára, hogy közvetlenül tárgyaljon Bourla úrral" - mondta az EP-képviselő.

 

 

Megjegyezte azonban, hogy a Bizottság elnöke a közös tárgyalócsoportokat félreállította egy olyan megállapodás érdekében, amely csak a következő évben szállítaná a dózisokat, miután az európaiak többsége már be volt oltva. A megrendelés mérete később problémásnak bizonyult, mivel a kelet-európai országok az év elején arra panaszkodtak, hogy túl sok adag megvásárlására kötelezték őket.

Az átláthatóság hiánya ráadásul tovább erősíti azt a képzetet, hogy az EU távolságtartó és a multinacionális vállalatok zsebében van.

"Nézze csak meg a képet: Van egy bizottsági elnök, aki személyesen köt üzletet egy nagy gyógyszergyártók vezérigazgatójával, majd később nem hajlandó nyilvánosságra hozni a tárgyalást megelőző szövegeket" - mondta van Brempt.

A vakcinatárgyalások nagyobb átláthatóságát követelő európai parlamenti képviselők egyik kérdése az, hogy a vakcinagyártók gyakoroltak-e nyomást a politikusokra, hogy megakadályozzák a szegényebb országokban az oltóanyagok előállításához szükséges szellemi tulajdonhoz való hozzáférés kiterjesztését.

Marisa Matias baloldali portugál EP-képviselő a COVID-bizottság ülésén arra a kérdésre, hogy a Sanofi valaha is elutasította-e a COVID-19 vakcinával kapcsolatos szellemi tulajdonjogok megosztására vonatkozó záradékot vagy más olyan intézkedést, amely a vakcinát "globális közjóvá" tette volna, Thomas Triomphe, a francia gyógyszergyártó cég ügyvezető alelnöke azt mondta, nem emlékszik, hogy ilyen történt volna.

Triomphe azonban elmondta, hogy ennek a megbeszélésnek a jövőbeli szerződések tekintetében meg kell történnie. Ez fontos kérdés a Parlament számára, amely a szellemi tulajdonjogok alóli mentesség mellett szavazott, míg a Bizottság továbbra is ellenezte az intézkedést.

 

https://www.pokolafoldon.hu/pandemia/az-eu-kofalakba-utkozik-von-der-leyen-szerepe-miatt-a-pfizer-tobb-milliard-euros-oltoanyag-uzleteben