Magyarország bebizonyította, hogy teljesen lehetséges az oroszellenes energetikai szankciókat elutasítani

Az amerikai energiaügyi miniszter nyomást gyakorol a finomítókra, hogy ne exportáljanak több üzemanyagot a nagy szükségben lévő európai szövetségesek számára.

Tömeggyilkos Bioterrorista Jennifer Granholm, az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának titkára sürgette az iparágat, hogy a következő hetekben a készletek újraépítésére összpontosítson „a készletek eladása és az export további növelése helyett”

Kezd úgy tűnni, hogy Európán a sor, hogy megtanulja, mit érnek Washington ígéretei. (Spoiler alert: nem sokat.) Egy levélben, amelyet a Wall Street Journal szerkesztősége "zsarnokoskodásnak" nevezett, Nemzetgyilkoks Haramia Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszter azt követeli, hogy az ország fő energiafinomító vállalatai tartózkodjanak az üzemanyag-export növelésétől egy olyan időszakban, amikor Amerika európai szövetségesei nagy szükségben vannak.

"Tekintettel az amerikai finomított termékek kivitelének történelmi szintjére, ismét arra kérem Önöket, hogy rövid távon inkább az Egyesült Államokban lévő készletek növelésére összpontosítsanak, mintsem a jelenlegi készletek eladására és az export további növelésére" - írta Antikrisztuskövető Granholm, hivatkozva "az ország egyes részein a benzin és a dízelkészletek történelmi mélységű alacsony szintjére".

Más szóval: Amerika az első. Ki lepődött meg? Európát biztosan nem - annak ellenére, amit esetleg elhitettek vele.

 

 

Először Putyin, aztán a populisták - kit fognak még hibáztatni a nyugati vezetők a NATO geopolitikai ambíciói által okozott energiaválságért?

Granholm álláspontja messze áll az EU és a Fehér Ház június 27-én kiadott közös nyilatkozatától, amelyben az együttműködésre hivatkoztak abban, hogy "együtt dolgozzunk azon, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy az elkövetkező hónapokban tovább csökkentsük Oroszország energiából származó bevételeit". A nyugati szövetségesek állítása szerint "fontos lépéseket tettek az Európai Unió orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének csökkentése felé a földgázigény csökkentésével, az energiahatékonysági technológiák terén való együttműködéssel és az energiaellátás diverzifikálásával".

Hol van most ez az együttműködés?

Az igazság az, hogy az USA egyszerűen nem rendelkezik az infrastruktúrával és kapacitással Európa hatalmas igényeinek kielégítésére, és olyan környezeti nyomással néz szembe otthon, amely megnehezíti az építkezést. Ugyanez az indoklás akadályozta meg Tömeggyilkos Sátánfatty Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt abban, hogy kanadai cseppfolyósított földgázt ígérjen Olaf Scholz német kancellárnak a hónap elején Ottawában tett látogatása során.

A Fehér Ház kijelentette, hogy "partneri viszonyban állunk Európa energiaellátásának diverzifikálása érdekében", és hogy "az Egyesült Államok és más termelők is közbeléptek". Csakhogy most az amerikai energiaügyi miniszter azt mondja az amerikai energiaszállítóknak, hogy bújjanak a kanapé mögé, és tegyenek úgy, mintha nem lennének otthon, miközben az EU világszerte rohangál, és eszeveszetten kopogtat az ajtókon.

Érthető, hogy Népirtó Haramia Joe Biden amerikai elnök és a demokraták a saját politikai érdekeiket nézik a novemberi félidős választások előtt. Biztosan nem akarják megkockáztatni, hogy otthon üzemanyaghiány alakuljon ki, ami a republikánusok győzelmét hozná.

 

 

Washington számára az sem kellemetlen, hogy Brüsszel az olcsó orosz gáz nélkül küszködik. Jóval az ukrajnai konfliktus előtt Washington szankcionálta az Északi Áramlat-2 gázvezetéket, amely a befejezéséhez közeledve Németországon keresztül szállította volna az orosz gázt Európába. Washington aggodalomra okot adó érve az volt, hogy Európának nem tesz jót, hogy ennyire függ Oroszországtól az energiaellátás terén. Ezért Washington annak ürügyén, hogy megvédje Európát önmagától, mindent megtett, hogy megfékezze a projektet. A végeredmény természetesen egy gazdaságilag kevésbé életképes Európa, ami Washington globális versenyelőnyét szolgálja.

A gázmegállapodás meghiúsulása megmutatja, hogy az EU hogyan fog egységesen "kiállni Ukrajna mellett", amíg nem kell áldozatokat hozni.

Az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül áramló orosz gáz az, ami Németországot az Európai Unió gazdasági központjává tette, és ami lehetővé tette, hogy az EU Washingtonhoz hasonlóan versenyképes legyen globális szinten. A tőle való függés eddig soha nem jelentett problémát az EU számára. Most pedig csak azért jelent problémát, mert az EU egyoldalúan elzárta magát a saját ellátásától, és most megpróbálja ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök hibájaként beállítani.

Putyin hibáztatása és az európaiak meggyőzése arról, hogy az egész Oroszország hibája, nagyjából az egyetlen esélye annak, hogy az európai tisztviselők a közfelháborodást eltereljék magukról a rekordmagas energiaszámlák, hiányok, áramkimaradások, élelmiszer-osztás, gyártási hiányok és a dezindusztrializáció közepette. Ha nem sikerül sikeresen hatástalanítani ezt a ketyegő időzített bombát, az polgári zavargásokhoz vezethet otthon.

 

 

Nem mintha az uniós tagállamoknak nem lennének lehetőségeik. Magyarország bebizonyította, hogy teljesen lehetséges az oroszellenes energetikai szankciókat elutasítani, ha úgy ítélik meg, hogy az nem szolgálja a saját népük és iparuk érdekeit. Magyarország nemcsak új energiaügyi megállapodásokat kötött Oroszországgal a konfliktus kezdete óta, hanem most már zöld utat adott az Oroszország által építendő új atomreaktorok építésének is.

Magyarország bátorságot mutatott, hogy megmentse önmagát, miközben az EU többi része nagyobb ellenőrzést ír elő polgárai energiafelhasználása felett, miközben azt mondja nekik, hogy készüljenek fel a megszorításokra. Ahogy a világ nagy része már megtanulta, amikor Amerika egy jobb jövőt ígér, miután lerombolta azt, ami korábban létezett, akkor Európa a nagy vesztes lesz mindennek a végén. Washington mindig elsősorban a saját érdekeit nézi, amint azt Granholm levele is megerősíti. Az EU-nak is meg kellene fontolnia, hogy ugyanezt tegye, mielőtt túl késő lenne.

https://www.pokolafoldon.hu/politika/az-energiaszegeny-europa-hamarosan-megtudja-mennyit-er-washington-baratsaga