2021-ben a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) nyilvánosságra hozta, hogy valószínűleg évek óta tudatában volt a glifozát (a Roundup gyomirtóban és más gyomirtó szerekben használt összetevő) és a non-Hodgkin limfóma közötti valószínűsíthető kapcsolatnak.

Ennek ellenére az EPA továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a glifozát biztonságos, ezért a Roundup és más, a vitatott összetevőt tartalmazó gyomirtó szerek továbbra is forgalomban vannak.

Szerencsére a múlt hónapban egy bíróság a petíciót benyújtók javára döntött, akik megtámadták az EPA állítását, és az ügynökségnek most újra kell értékelnie a glifozát kockázatait.

Eközben a Roundup károsultjai továbbra is pereket nyernek a gyártó ellen, és a CDC felfedezte, hogy a legtöbb amerikai vizeletében glifozát van. Ez úgy hangzik, mintha még több perre adna okot, nem igaz?

 

 

A legtöbbünk vizeletében glifozát van.

Egy új tanulmány az amerikai minták 80%-ában találta meg a vegyszert.

(Newser) - "Minden korosztálynak aggódnia kell, de én különösen aggódom a gyerekek miatt". Így reagál a Guardian által megkérdezett egyik tudós a CDC új tanulmányára, amely az amerikai vizeletminták 80%-ában talált glifozátot.

A tanulmányban 2310 mintát használtak fel, amelyek az amerikai lakosságot reprezentáló csoportból származnak, és amelyek közel egyharmada gyermek volt.

Közülük 1885-ben kimutatható mennyiségű gyomirtó vegyszert találtak, amely a Roundupot is tartalmazó gyomirtó szerek hatóanyaga.

A glifozátot összefüggésbe hozták a rák kialakulásával. "Arra számítok, hogy a felismerés, hogy a legtöbbünk vizeletében glifozát van, sok embert megzavar" - mondja egy másik tudós.

 

 

A gyerekek elsősorban az általuk elfogyasztott ételeken keresztül vannak kitéve ennek; glifozátot találtak számos népszerű élelmiszerben, beleértve a bébiételeket is, amelyeket a gyomirtószerrel permetezett növények felhasználásával készítettek.

A Roundupot gyártó Monsanto és az azt 2018-ban felvásárló Bayer azt állítja, hogy a gyomirtószer biztonságos, de a WHO egyik egysége 2015-ben a glifozátot valószínűsíthetően rákkeltőnek nyilvánította az emberre nézve, és számos kutató figyelmeztetett rá.

Az Egyesült Államokban az EPA azt állítja, hogy valószínűleg nem okoz rákot, de a múlt hónapban egy szövetségi fellebbviteli bíróság arra kötelezte az ügynökséget, hogy vizsgálja meg közelebbről az emberekre (és más élőlényekre) és a környezetre jelentett kockázatokat - írja a Reuters. A CDC nemrégiben kezdte el vizsgálni, hogy mennyire gyakori a glifozátnak való emberi kitettség az Egyesült Államokban.

https://www.pokolafoldon.hu/pandemia/kulonosen-aggodom-a-gyerekekert-a-glifozatrol-szolo-amerikai-tanulmany-riaszto-eredmenyeket-tar-fel