Gyorsan előre a mai napra, amikor egy nappal a tervezett 10 napos leállási időszak kezdete után, amely máris gyakorlatilag nullára csökkentette az NS 1 csővezetéken keresztül történő áramlást...

Két héttel ezelőtt, amikor az Északi Áramlat 1 vezeték - amely Oroszország jóvoltából az európai nat gázfelhasználás nagy részét szolgáltatja - karbantartás miatt tervezett 10 napos leállásának előzetese, a DB FX stratégájától, George Saravelostól idéztük, hogy ha a gázlezárás nem oldódik meg az elkövetkező hetekben, ez az energiaellátás zavarainak kiszélesedéséhez vezetne, ami jelentős előhatásokkal járna a gazdasági növekedésre, és természetesen sokkal magasabb inflációval, vagy ahogy ő fogalmaz: "a piacnak az elmúlt hónapokban a globális növekedés lassulásával kapcsolatos aggodalmain túl, ami az elmúlt napokban Európában kibontakozik, az egy újabb nagy negatív kínálati sokk.". "

Mint ilyen, Jim Reid, a DB munkatársa szerint július 22-e, a gáz újraindulásának napja, az év legfontosabb napja lehet: "miközben mindannyian a piaci időnk nagy részét a Fedre és a recesszióra gondolva töltjük, gyanítom, hogy ami az orosz gázzal történik a második félévben, az potenciálisan még nagyobb sztori. Persze július 22-re lehet, hogy megtalálják az alkatrészeket, és a kínálat normalizálódni kezd. Bárki, aki azt mondja, hogy tudja, mi fog itt történni, az csak találgat, de minimumként ez egy hatalmas fókuszpont kell, hogy legyen mindenki számára a piacokon."

Gyorsan előre a mai napra, amikor egy nappal a tervezett 10 napos leállási időszak kezdete után, amely máris gyakorlatilag nullára csökkentette az NS 1 csővezetéken keresztül történő áramlást...

... és a piac most a legrosszabb forgatókönyvre összpontosít: mi történik, ha Oroszország július 22-én elzárja az összes gázt, azon a napon, amelyet még a Bloomberg is Európa "világvége forgatókönyvének" nevezett.

 

 

Íme egy kis ízelítő abból, hogy a Wall Street szerint mi fog akkor történni: Az európai részvények 20%-os zuhanása. A hitelmaradványok kamatfelárai a 2020-as válságszintek fölé emelkednek. Az euró mindössze 90 centre süllyed, mielőtt a világ második legnagyobb gazdaságát teljes körű recesszió sújtaná.

És mindez a hatalom Putyin kezében van, mintha pontosan tudta volna, mekkora befolyással rendelkezik már februárban, miközben Európa - mint mindig - teljesen tanácstalan volt.

Így hát, hogy segítsenek Európa agyhalott bürokratáinak, ahol az energiapolitikát egy ingerlékeny skandináv tinédzser és egy rakás német "zöld" diktálta, a Wall Street stratégái megpróbáltak számokkal alátámasztani egy olyan forgatókönyvet, amely normális időkben elképzelhetetlen lenne. A kikötés persze az, hogy olyan sok változó van, például a leállás hossza, az ellátáscsökkentés mértéke és az, hogy az országok meddig mennének el az energiaadagolásért, hogy bárki előrejelzése legfeljebb találgatás. Ennek ellenére a forgatókönyvek katasztrofálisak.

"A nagy ismeretlen az, hogy a Németországban, Lengyelországban és más közép-európai országokban kezdődő sokk hogyan fog visszahatni Európa többi részére és a világra" - mondta Joachim Klement, a Liberum Capital stratégiai vezetője. "Egyszerűen nem áll rendelkezésre az orosz gáz helyettesítésére alkalmas helyettesítő."

Egy e heti elemzésben (amely a pro előfizetők számára elérhető) a UBS közgazdászai részletesen felvázolták, hogy szerintük mi történne, ha Oroszország leállítaná a gázszállításokat Európába: ez több mint 15%-kal csökkentené a vállalati nyereséget. A piaci eladás meghaladná a 20%-ot a Stoxx 600 indexben, az euró pedig 90 centre esne. A biztonságos eszközök iránti roham a német kötvényhozamokat 0%-ra emelné - írták.

"Hangsúlyozzuk, hogy ezeket az előrejelzéseket durva közelítésnek kell tekinteni, és semmiképpen sem a legrosszabb forgatókönyvnek" - írta Arend Kapteyn, a UBS vezető közgazdásza. "Könnyen elképzelhetőek olyan gazdasági zavarok, amelyek negatívabb növekedési eredményekhez vezetnek".

Az biztos, hogy a piacok már most beárazzák a károk egy részét, kezdve az euróval, amely ma újabb két évtizedes mélyponton kereskedett, és rövid időre elérte a dollárral való paritást, amire 2002 óta nem volt példa.

 

 

Eközben a német részvények június óta 11%-ot veszítettek. A német gázipari óriáscég, az Uniper SE a legnagyobb vállalati veszteség, amelynek részvényei idén 80%-ot zuhantak, mivel állami mentőcsomagot keres.

Annak ellenére, hogy a francia és a német vezetők arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy "készüljenek fel az orosz gáz teljes elzárására", sok befektető még mindig úgy véli, hogy van okuk feltételezni, hogy Oroszország visszaállítja a gázszállítást, amikor július 21-én véget ér az Északi Áramlat-1 gázvezeték karbantartása. A UBS azonban rámutat, hogy ha az európai országok önkéntes gázadagolásba kezdenek, hogy feltöltsék a raktárkészleteket, az súlyos csapást mérne a gazdasági növekedésre.

"Európa jelenleg egy ördögi körbe került" - mondta Charles-Henry Monchau, a Banque Syz befektetési igazgatója. A magasabb energiaárak ártanak az európai gazdaságnak, ami az eurót lejjebb taszítja. A gyengébb euró viszont még drágábbá teszi az energiaimportot - mondta.

A másik aggodalom az, hogy az EKB nem sokat tud majd tenni a recesszióba csúszni készülő gazdaság megsegítéséért, mivel az infláció már így is évtizedes csúcson van - mondta Prashant Agarwal, a Pictet Asset Management portfóliómenedzsere.

"Nem vagyok benne biztos, hogy a központi banki eszközök működnek ebben a forgatókönyvben" - mondta. "A múltban volt mozgásterük a helyzet kezelésére, mert az infláció alacsony volt."

 

 

A Bloomberg jóvoltából íme egy összefoglaló más stratégák véleményéről:

BNP Paribas SA

Egy teljes körű gázipari zavar az Euro Stoxx 50-et 2.800-ig sodorná, ami körülbelül 20%-os zuhanást jelentene a jelenlegi szintekhez képest - írták többek között Sam Lynton-Brown és Camille de Courcel stratégák.

Ők fedezetet javasolnak, például magas minőségű vállalatokat és opciós vételi opciókat ferdítve az európai részvényindexre. Az autóipar, az ipar és a vegyipar nyomás alatt lesz, írták.

Nomura International Plc

Jordan Rochester devizastratéga április óta a közös valuta shortolására buzdítja ügyfeleit. Ha az Északi Áramlat 1 nem kezdi újra a működését, az euró a tél folyamán 90 centig eshet - írta.

"Úgy véljük, hogy Európa nem tud elegendő gáztárolót felhalmozni a télre, és ez energiaadagoláshoz vezethet" - mondta. "Ha ez nem gazdasági válság, akkor mi az?"

A JPMorgan Chase & Co.

A Matthew Bailey által vezetett stratégák szerint az európai vállalati kötvények kamatfelárának mozgása nagyobb lenne, mint a Covid-járvány első hulláma 2020-ban, ha Oroszország leállítja a gázszállítást.

A magas besorolású adósságok szpredjei akár 325 bázispontra is megugorhatnak - írták. Az ócska kategóriás kötvények esetében a spread akár 1000 bázispontra is nőhet.

A Goldman Sachs Group Inc.

Az euró már most is sok negatívumot tükröz, de a valuta további 5%-ot eshet, ha a piacok az Északi Áramlat 1 teljes leállítását árazzák be - vélekedtek stratégák, köztük Christian Mueller-Glissmann. Ők defenzív allokációt javasolnak, a készpénz és a nyersanyagok túlsúlyával.

A Bank of America Corp.

A Bank of America korábbi rézbika szintén csökkentette előrejelzését a múlt héten, és arra figyelmeztetett, hogy a legrosszabb forgatókönyv szerint, ha Európában széles körű gázhiány lépne fel, az árak akár 4500 dollárra is csökkenhetnek tonnánként. A réz kedden 2%-kal 7,429 dollárra süllyedt.

https://pokolafoldon.hu/great-reset/a-vilag-felkeszul-europa-julius-22-i-iteletnapjara