Moszkva álláspontja Ukrajna EU-csatlakozásáról mostantól egybecseng az ország NATO-csatlakozásával kapcsolatos álláspontjával

https://www.rt.com/russia/555392-ukraine-eu-posi
© AFP / Frederick FLORIN

Oroszország megváltoztatta álláspontját Ukrajna uniós tagságra vonatkozó kilátásaival kapcsolatban - közölte Moszkva állandó ENSZ-képviselőjének helyettese, Dmitrij Poljanszkij. Egy ilyen cél most már nem lehet része semmilyen Kijevvel kötött békemegállapodásnak - mondta a diplomata az Unherd Newsnak adott csütörtöki interjújában.

Korábban Moszkva nem aggódott amiatt, hogy Ukrajna végül csatlakozik a szervezethez - jelezte -, de azóta az álláspont megváltozott.

Poljanszkij kifejtette, hogy a katalizátor Brüsszel viselkedése volt, amióta Oroszország februárban offenzívát indított. Moszkva úgy érzi, hogy az EU teljesen az USA vezette NATO-hoz igazodott.

Külön kiemelte a blokk vezető diplomatájának, Josep Borrellnek egy nemrégiben tett nyilatkozatát, amelyben a spanyol származású tisztviselő nyíltan a jelenlegi konfliktus katonai megoldásának preferálását hangoztatta.

"Ezen a ponton nem nagyon aggódtunk az Európai Unió miatt, de a helyzet megváltozott Borrell úr kijelentése után, miszerint 'ezt a háborút a harctéren kell megnyerni', és azután, hogy az Európai Unió vezető szerepet tölt be a [Ukrajnának történő] fegyverszállításokban. Úgy gondolom, hogy az Európai Unióval kapcsolatos álláspontunk most inkább a NATO-hoz hasonlít, mert nem látunk nagy különbséget" - jelentette ki Poljanszkij.

A konfliktus már annyira elfajult, hogy a diplomáciának már alig van helye - ismerte el. Poljanszkij a kialakult helyzetért a konstruktív párbeszéd hiányát, Kijev képtelenségét az ígéretek betartására, valamint az ellenségeskedések elhúzására irányuló nyugati erőfeszítéseket tette felelőssé, ahogy ő fogalmazott.

"Jelen pillanatban, őszintén szólva, nem látok diplomáciai lehetőséget Ukrajna helyzetét tekintve, tekintettel arra, hogy a Nyugat szítja ezt a konfliktust. Diplomataként el kell ismernem, hogy a diplomáciára jelenleg nincs mód" - hangsúlyozta.

 

 

Poljanszkij nem volt hajlandó becslésekkel szolgálni arra vonatkozóan, hogy meddig tarthat a konfliktus. "Nincs kristálygömböm, hogy ilyen dolgokat megjósoljak" - mondta.

Ha az ukrajnai konfliktust a nyugati országok megpróbálják megállítani azzal, hogy gázt adnak a tűzbe, az természetesen elhúzódhat egy ideig, de ez nem változtatná meg a konfliktus teljes ütemét, nem akadályozná meg Oroszországot abban, hogy elérje céljait.

Oroszország február végén támadta meg a szomszédos államot, miután Ukrajna nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodásokban foglaltakat, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki donbásszi köztársaságokat. A német és francia közvetítéssel létrejött jegyzőkönyvek célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

A Kreml azóta követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO katonai blokkjához.

Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi.

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/oroszorszag-megvaltoztatja-allaspontjat-ukrajna-unios-tagsagaval-kapcsolatban