Így kezdődik: Az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, hogy tervezi a kriptopiac szabályozását adózási célokra & digitális valuta bevezetése az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, hogy a "stabilcoinokat" érvényes fizetési formaként ismerik el, ami állítása szerint része annak a szélesebb körű tervnek, hogy Nagy-Britanniát a kriptoeszköz-technológia és a befektetések globális központjává tegyék. De valójában a kormányzatnak a kriptoeszköz-ágazatba való beavatkozásának kezdete, és a brit kormány azon tervének kezdete, hogy a készpénz és a kártyás fizetések helyett a digitalizált fontot vezesse be.

A stabilcoinok a kriptoeszköz egy olyan formája, amelyet jellemzően egy fiat valutához, például a dollárhoz kötnek, és célja, hogy stabil értéket tartson fenn. A pénzügyminisztérium állítása szerint "megfelelő szabályozással hatékonyabb fizetési eszközt biztosíthatnának, és bővíthetnék a fogyasztók választási lehetőségeit".

A kormány törvényi szabályozással kívánja elérni, hogy a stabilcoinok - amennyiben fizetési eszközként használják őket - a pénzforgalom szabályozási körébe kerüljenek, azzal a céllal, hogy megteremtse a stabilcoin-kibocsátók és -szolgáltatók számára az Egyesült Királyságban való működés és befektetés feltételeit.

A kormány azt állítja, hogy "e technológia potenciáljának felismerésével és mostani szabályozásával biztosíthatjuk a pénzügyi stabilitást és a magas szintű szabályozási normákat, hogy ezek az új technológiák végül megbízhatóan és biztonságosan használhatók legyenek".

John Glen, a pénzügyminisztérium gazdasági államtitkára az Innovate Finance Global Summit 2022. április 4-i, hétfői csúcstalálkozóján elmondta, hogy az Egyesült Királyság "a kriptoeszköz-technológia globális központjává" kíván válni.

Azt is bejelentette, hogy az Egyesült Királyság proaktívan fogja feltárni az elosztott főkönyvi technológia (DLT) potenciálisan átalakító előnyeit a brit pénzügyi piacokon, amely lehetővé teszi az adatok szinkronizálását és decentralizált megosztását.

A kormány jogszabályban fogja szabályozni egy olyan pénzügyi piaci infrastruktúra (FMI) "homokozó" létrehozását, amely lehetővé teszi a cégek számára, hogy kísérletezzenek és innováljanak a piacokat megalapozó infrastrukturális szolgáltatások nyújtása terén, különösen az elosztott főkönyvi technológia tesztelésének lehetővé tételével. A kormány továbbá megerősítette, hogy kutatási programot indít annak érdekében, hogy feltárja a DLT állami adósságinstrumentumok esetében történő alkalmazásának megvalósíthatóságát és potenciális előnyeit.

John Glen azt is megerősítette, hogy a kormány még idén konzultálni fog a kriptoeszköz-ágazat szélesebb körű szabályozásáról.

Az egyéb intézkedések közé tartoznak:

Az Egyesült Királyság kormánya meg fogja vizsgálni, hogyan lehetne fokozni az Egyesült Királyság adórendszerének versenyképességét, hogy ösztönözze a kriptoasszet piac további fejlődését az Egyesült Királyságban. Felül fogja vizsgálni, hogy a DeFi kölcsönök - amikor a kriptoeszköz-tulajdonosok hozam ellenében kölcsönadják azokat - adózási szempontból hogyan kezelendők. A kormány konzultálni fog a befektetési alapkezelői mentesség hatályának a kriptoeszközökre való kiterjesztéséről is.
A kancellár megbízta a Királyi Pénzverdét, hogy idén nyáron hozzon létre egy nem-frankos tokent.
A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság májusban kétnapos "CryptoSprint" rendezvényt tart az iparági résztvevőkkel, ahol közvetlenül az iparág véleményét kéri ki a jövőbeli kriptoeszköz-rendszer kialakításával kapcsolatos legfontosabb kérdésekről.
A gazdasági miniszter létrehozza a kriptoasszettel foglalkozó csoportot, amelynek elnöke lesz, és amely a szabályozó hatóságok és az ágazat kulcsszereplőit hívja össze, hogy tanácsot adjon a kormánynak a kriptoasszet-ágazat előtt álló kérdésekben.
A kancellár 2021 júliusában a Mansion House-ban tartott beszédében ismertette a pénzügyi szolgáltatási ágazat jövőjével kapcsolatos elképzeléseit, amelyek között szerepelt egy olyan terv, amely biztosítja, hogy az Egyesült Királyság továbbra is a technológia és az innováció élvonalában maradjon. Ez volt az egyik a jövőkép négy kulcsfontosságú eleme közül, amelynek végső célja egy olyan pénzügyi szolgáltatási ágazat kiépítése, amelyre a világ többi része továbbra is tekint.

A kormány tavaly konzultációt indított a kriptovaluták és stabilcoinok szabályozási megközelítéséről, és április 4-én, 22-én tette közzé a következő lépéseket meghatározó válaszát.

A kormány összesen 89 választ kapott szervezetek, ágazati szakmai testületek, egyetemek és magánszemélyek széles körétől.

A közzétett jelentésben a kormány megállapítja, hogy az egyértelmű és arányos szabályozás elengedhetetlen a verseny és az innováció előmozdításához egy gyorsan fejlődő ágazatban.

Ennek fényében a kormány és a szabályozó hatóságok már számos lépést tettek (vagy tesznek jelenleg) "a szabályozási keret legégetőbb hiányosságainak" orvoslására.

a. A kriptoeszközökre vonatkozó új pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-ellenes (AML/CTF) rendszer bevezetése; és a Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF) kriptoeszközök átutalására vonatkozó "utazási szabály" végrehajtására irányuló módosítási javaslatok.

b. Az Egyesült Királyság pénzügyi promóciós rendszerének a kriptoeszközökre való kiterjesztésére irányuló szándék megerősítése;

c. A fogyasztói kockázatok kezelése a szabályozó hatóságok fogyasztói figyelmeztetései és a kripto befektetésekkel kapcsolatos általános fogyasztói oktatás növelése révén.

 

Nyilvánvaló, hogy ez csak a kezdete a kormány túlterjeszkedésének a kriptoeszköz-iparban, és a brit kormány terveinek kezdete, hogy a készpénz és a kártyás fizetésekről a digitalizált font felé mozduljon el. Soha nem volt még ilyen fontos, hogy készpénzzel fizessünk a pénztárakban, ha meg akarjuk akadályozni a disztópikus jövőt, ahol a kormány ellenőrizheti, hogyan költjük el a nehezen megkeresett pénzünket.

https://www.pokolafoldon.hu/great-reset/digitalis-valuta-bevezetese-az-egyesult-kiralysagban