Nem csak kényelmetlenek, nehezítik a légzést és lényegében értelmetlenek, de a világjárvány idején viselt sebészeti maszkok sokkal egészségtelenebb hatással lehetnek, mint azt mindannyian gondoltuk.

A Science of the Total Environment című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a legtöbb ember tüdejében a sebészeti maszkokban általánosan használt mikroműanyagokat fedeztek fel.

Az Egyesült Királyságban dolgozó kutatók a vizsgálatban résztvevőkből nyert tüdőszövetet vizsgálták meg, és a tüdő minden régiójában találtak mikroműanyagokat, beleértve a mélyebb részeket is. A tanulmány szerint ez az első alkalom, hogy μFTIR-spektroszkópia segítségével mikroműanyagokat találtak emberi tüdőszövetmintákban.

Az MP-k (mikroműanyagok) mintán belüli, az üres mintákét jelentősen meghaladó mennyisége alátámasztja az emberi belégzést, mint a környezeti expozíció egyik útvonalát. Az összes tüdőrégiós mintában azonosítottak 4 μm-es, de meglepő módon >2 mm-es MP-ket is, amelyek többsége szálas és töredezett volt.

Bár a kutatók nem erősítették meg a mikroműanyag-szennyezés forrását, a tüdőben talált műanyagszálakat általában sebészeti maszkokban használják.

A kutatók a 13 tüdőszövetmintából 11-ben 39 mikroműanyagot azonosítottak, mintánként átlagosan 3 mikroműanyagot.

 

 

A mintákban 12 féle mikroműanyagot találtak.

A legjelentősebb mennyiségben jelenlévő 4 mikroműanyag a következő volt:

polipropilén (PP): szőnyegekben, ruházatban, gépjárművek műanyagaiban és sebészeti maszkokban található.

polietilén-tereftalát (PET): jelen van a ruházatban, ital- és élelmiszer-tartályokban.

gyanta: a védőbevonatok és festékek alkotórésze.

polietilén (PE): élelmiszercsomagolások, tejtartályok, játékok és mosószeres flakonok alkotórésze.

2020-ban a környezetbe dobott eldobható arcmaszkok mennyisége megdöbbentő 9000 százalékkal nőtt. Emberek milliárdjai két éven keresztül naponta két éven át polipropilén maszkot szíjaztak az arcukra, és 8 órán keresztül vagy még tovább szívták a levegőt a műanyag szálakon keresztül. Meglepő lett volna, ha nem fedezték volna fel a műanyagot a tüdőben.

A mikroműanyagok megerősítése a tüdőben egy 2020-ban végzett tanulmányt is alátámaszt, amely a maszkok viselése által okozott mikroműanyag belégzési kockázatot jósolta.

 

 

Az említett tanulmány kutatói szerint a gömb- és rostszerű mikroműanyagok belégzési kockázata magas volt maszk viselése közben. Sajnos az említett tanulmány kutatói a belégzési kockázat ellenére továbbra is a műanyag maszkok használatát javasolták.

Dr. Osita Onugha, mellkassebész és a kaliforniai Santa Monicában található Providence Saint John's Health Center Saint John's Cancer Institute mellkassebészetének adjunktusa a Medical News Todaynek elmondta, hogy a tüdőben lévő mikroműanyagok következményei az ilyen típusú szennyeződésről szerzett jelenlegi ismereteink ismeretében nem ismertek, de nem lehetnek jók.

"Az igazi kérdés az, hogy mit tesz valami a szervezetben [...]? A szervezet nem szereti azokat a dolgokat, amelyek gyulladást okoznak[...] és azokat, amelyek idegenek [mint a műanyagok]. Tehát, ha ez krónikus gyulladáshoz vezet, akkor ott olyan dolgok alakulhatnak ki, amelyek évekkel később" - mondta Onugha.

Ahogy az MNT beszámol róla, Dr. Onugha szerint egy utóvizsgálatnak azzal kellene foglalkoznia, hogy a tüdőben lévő mikroműanyagok vezethetnek-e gyulladásos tüdőbetegséghez vagy rákhoz. Hozzátette, hogy ezt jelentős populáción kellene elvégezni, hogy "ok-okozati összefüggést" lehessen megállapítani.

Ha a kutatók végül meghatározzák a szennyeződés forrását, nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy rájöjjünk, hogy a végtelen mennyiségű mikroműanyagot a tüdő bejáratához szíjazva megnő az esélye annak, hogy belélegezzük őket.

Azok az államok, amelyek továbbra is maszkok viselésére kényszerítik a gyerekeket, mint például New York, jól tennék, ha felismernék, milyen potenciálisan katasztrofális egészségügyi hatásokkal járnak a gyanútlan, ártatlan életek számára.

https://www.pokolafoldon.hu/pandemia/a-tanulmany-szerint-a-legtobb-embernek-mar-mikromuanyagok-vannak-a-tudejeben-eldobhato-maszkokban