Amikor összeomlott a Szovjetunió, Oroszország a Szovjetunió „első fiaként” megörökölte a vétójogot az ENSZ BT-ben, a Szovjetunió területének túlnyomó részét és tengerentúli vagyontárgyait, az összeomlást követően született adósságválságot, valamint megtanulta az Egyesült Államok és a többi nyugati országok ígéreteinek és árulásának keserű ízét. Az elmúlt 30 évben az Egyesült Államok durva módon elvágta Oroszország stratégiai terét, rejtett problémát hagyva a térségben.

December 23-án, 2021-ben, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az Oroszország által előterjesztett biztonsági kezdeményezésre válaszolva elmondta, hogy a NATO soha nem tett ígéretet arról, hogy nem terjeszkedik. „A NATO megtévesztette Oroszországot, hiszen a NATO a 90-es években ígéretet tett arra, hogy egy centivel sem bővül kelet felé, de 5-ször bővült és a befolyási övezete Oroszország határaihoz közeledik. Most pedig Ukrajna is csatlakozni fog a NATO-hoz. Ez az egész szemtelen csalás” – mondta dühösen Putyin az aznapi sajtóértekezleten.

Az ígéret pedig eleve hazugság volt. Hans-Dietrich Genscher 1990. január 31-án az akkori Nyugat-Németország külügyminisztere egy nyitott előadáson garantálta, hogy a NATO nem terjeszkedik keletre, és a kelet-európai politikai változások és Németország egyesítése nem sértheti a Szovjetunió érdekeit. 1990. február 10-én Helmut Kohl, az akkori Nyugat-Németország kancellárja és Mihail Gorbacsov moszkvai találkozóján a Szovjetunió elvileg elfogadta Németország Kohl által előterjesztett egyesülési tervét, azzal a feltevéssel, hogy a NATO nem terjeszkedik kelet felé.

A Szovjetunió jóváhagyását kérve Kelet- és Nyugat-Németország egyesítéséhez az Egyesült Államok hamar pozitívan reagált Szovjetunió feltételére. 1990-ben James Baker akkori amerikai külügyminiszter Gorbacsovval tartott tárgyaláson szintén egyértelműen ígérte, hogy a NATO „egy centivel sem bővül kelet felé”. „Sem az amerikai elnök, sem én nem akarok egyoldalú előnyöket kicsikarni a folyamatban lévő politikai folyamatból… Fontos, hogy megígérjük, hogy ha az USA fenntartja németországi létezését a NATO keretein belül, akkor a NATO jelenlegi katonai határa nem bővül kelet felé, egy centivel sem” – mondta Baker. De igazából a NATO határkörének fokozatos terjedése kelet felé a mai ukrán válság eszkalálódásához vezetett.

„Az Egyesült Államoknak a problémája az, hogy gyakran túlzásokba esik – vagy az elszigetelődési politikát hajt végre, vagy beavatkozik; Oroszország pedig túl sokat törődik a biztonságával” – mondta egyszer Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter. Ez valóban a feltárja az orosz–amerikai probléma lényegét. Minden országnak joga van biztonságban érezni magát, de az Egyesült Államok nem nagyon érti, hogy miért. Annyira hozzászokott a főnökösködéshez, és bevett gyakorlata, hogy konfliktusokat szít a világ országai között.

China Radio International
https://hungarian.cri.cn/news/3789/20220324/744955.html