2022. március 19., szombat

A történelem első hiperszonikus fegyverét a lengyel határ közelében vetették be

A történelem első hiperszonikus fegyverét a lengyel határ közelében vetették be, hogy kiiktassák a hatalmas földalatti fegyverraktárat

Március 18-án a Kinzhal repülő rakétarendszer hiperszonikus aeroballisztikus rakétákkal megsemmisítette az ukrán csapatok rakétáinak és repülő lőszereinek nagy földalatti raktárát az Ivano-Frankivszki területen lévő DELYATYN faluban."

A Kinzhal egyike annak a 6 "mitikus" "új generációs" fegyvernek, amelyet az orosz elnök, Putyin mutatott be 2018 márciusában.

Mivel Oroszország rossz hírneve, hogy olyan fegyvereket jelent be, amelyek évekig nem látnak operatív használatot (egyesek soha nem váltak bevethetővé), sok katonai elemző és rajongó elutasította, mint egy újabb "orosz propagandát" - annak ellenére, hogy komoly aggodalmakat keltett Washingtonban, hogy az Egyesült Államok lemaradhat a hiperszonikus fegyverek területén folytatott fegyverkezési versenyben.

Kh-47M2 Kinzhal-t szállító MiG-31-es repülőgép. Fotó: N: Shutterstock / defenceiq.com
A Kh-47M2 Kinzhal ("tőr") egy nukleáris képességű hiperszonikus, levegő-föld légiballisztikus rakéta.

 

 

Állítólagos hatótávolsága több mint 2000 km, Mach 10-es (a hangsebesség 10-szerese) sebességgel cirkál. Állítólag a repülés minden szakaszában képes kitérő manővereket végrehajtani, hogy elkerülje az ellenintézkedéseket.

A rakéta Tu-22M3 bombázókról vagy a MiG-31K elfogórakétákról lőhető ki.

Állítólag 2017 decemberében állt szolgálatba, és 2018 márciusában jelentették be létezését - Oroszország ellenfelei mindig is kétségek között tartották a rakéta hadrafoghatóságát, sőt időnként még a létezését is.

A Kinzhal nagy sebessége valószínűleg sokkal jobb célba hatolási tulajdonságokat biztosít számára, mint a könnyebb szubszonikus cirkálórakétáknak, például a Tomahawknak. Mivel a Kinzhal háromszor olyan nehéz és majdnem tizenkétszer olyan gyors, mint a Tomahawk, több mint 432-szer akkora mozgási energiával rendelkezik, mint egy Tomahawk rakéta (~17,3 gigajoule, azaz 4100 kg TNT robbanási energiája).

https://en.wikipedia.org/wiki/Kh-47M2_Kinzhal

 

 

A rakétának ez a "legelső" operatív használata tényleges harci/háborús helyzetben, és az orosz védelmi minisztérium szándékos bejelentése valószínűleg egy közvetlen figyelmeztetés, a korábbi figyelmeztetések megduplázása a NATO és az Egyesült Államok felé, hogy ne avatkozzanak be az ukrajnai háborúba.

A hiperszonikus fegyverek ellen nem ismertek hatékony ellenintézkedések.

Elképzelhető, hogy a NATO-tagok és a hadseregek pánikba esnének az ilyen fegyverek "realitásától", és ez alátámasztaná, hogy a többi orosz hiperszonikusról szóló állítások valóban valósak lehetnek, beleértve a nukleáris képességű Avangard hiperszonikus siklójárművet, amely majdnem háromszor olyan gyorsan repül, mint a Kinzhal (a hangsebesség 27-szerese), és képes a világ bármely pontján csapást mérni.

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/a-tortenelem-elso-hiperszonikus-fegyveret-a-lengyel-hatar-kozeleben-vetettek-be

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése