Az Európai Unió gyógyszerügyi szabályozói kedden figyelmeztettek, hogy a gyakori COVID-erősítés károsan befolyásolhatja az immunrendszert, és azt mondták, hogy jelenleg nincsenek olyan adatok, amelyek alátámasztanák az ismételt adagolást.

Ez egy hónappal azután történt, hogy az uniós gyógyszerügyi szabályozók az Omicron-változattal kapcsolatos aggodalmak közepette azt mondták, hogy "a COVID-19 vakcina emlékeztető oltásokat már három hónappal a kezdeti két oltás után érdemes beadni".

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint a négyhavonta történő további emlékeztető adagok az emberek immunrendszerének túlterhelését és fáradtságot okozhatnak.

Ehelyett az ügynökség azt javasolta, hogy az országok osszák el az emlékeztető oltások közötti időközöket és hangolják össze programjaikat a hideg évszak kezdetével az egyes féltekéken - az influenza elleni védőoltási stratégiák tervei szerint.

 

"Bár a további emlékeztetők alkalmazása része lehet a vészhelyzeti terveknek, a rövid időközönként megismételt oltások nem jelentenek fenntartható hosszú távú stratégiát" - mondta Marco Cavaleri, az EMA oltóanyag-stratégiáért felelős vezetője kedden egy sajtótájékoztatón.

Az emlékeztető oltásokat "egyszer, vagy talán kétszer is meg lehet tenni, de ez nem olyasmi, amiről úgy gondoljuk, hogy folyamatosan meg kellene ismételni" - mondta Cavaleri. "El kell gondolkodnunk azon, hogyan tudunk a jelenlegi világjárványos helyzetből átmenni egy endémiásabb helyzetbe".

Cavaleri szerint több adatra van szükség az Omicron oltóanyagokra gyakorolt hatásáról, és jobban meg kell érteni a jelenlegi hullám alakulását, hogy eldönthessük, szükség van-e az új variánsra specifikus oltóanyagra.

"A nemrégiben közzétett tanulmányok előzetes eredményei azt mutatják, hogy a tüneti betegség elleni vakcina hatékonysága jelentősen csökken az Omicron esetében, és idővel hajlamos csökkeni" - mondta Cavaleri.

"Fontos, hogy a vakcina összetételének megválasztása körül jó megbeszélést folytassunk annak érdekében, hogy ne csak reaktív stratégiánk legyen... és megpróbáljunk olyan megközelítést kidolgozni, amely alkalmas lesz egy jövőbeli változat megelőzésére" - tette hozzá.

A múlt hónapban Cavaleri az EMA nevében úgy nyilatkozott, hogy a "rendkívül aggasztó" fertőzési számok miatt a COVID-erősítő oltást már három hónappal a kezdeti kétadagos kezelés után érdemes beadni.

"Bár a jelenlegi ajánlás szerint az emlékeztető oltást lehetőleg hat hónap elteltével kell beadni, a jelenleg rendelkezésre álló adatok azt támasztják alá, hogy az emlékeztető oltás már három hónappal a befejezést követően biztonságosan és hatékonyan alkalmazható" - mondta Cavaleri egy decemberi sajtótájékoztatón.

 

A WHO arra figyelmeztet, hogy az ismételt emlékeztető oltások nem életképes stratégia az új változatokkal szemben

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) COVID-19 vakcinaösszetétellel foglalkozó technikai tanácsadó csoportja (TAG-CO-VAC) január 11-én arra figyelmeztetett, hogy "az eredeti vakcinaösszetétel ismételt emlékeztető adagjain alapuló oltási stratégia valószínűleg nem megfelelő vagy fenntartható".

A WHO által a COVID vakcinák teljesítményének értékelésére létrehozott szakértői csoport szerint a már meglévő vakcinák újabb adagjainak biztosítása a vírus új törzseinek megjelenésekor nem a legjobb módja a világjárvány elleni küzdelemnek.

A TAG-CO-VAC szerint olyan COVID-vakcinákra van szükség, amelyek a súlyos megbetegedések és a halálozás megelőzése mellett a fertőzés és a fertőzés átvitelét is képesek megakadályozni, és amelyeket ki kell fejleszteni.

Amíg ilyen vakcinák nem állnak rendelkezésre, és ahogy a SARS-CoV-2 vírus fejlődik, a csoport szerint a jelenlegi COVID-vakcinák összetételét frissíteni kell.

A COVID-vakcináknak genetikailag és antigénügyileg közel kell állniuk a forgalomban lévő SARS-CoV-2 variánsokhoz, hatékonyabbnak kell lenniük a fertőzés elleni védelemben, és széles körű, erős és tartós immunválaszt kell kiváltaniuk, hogy csökkentsék az egymást követő emlékeztető adagok szükségességét, mondta a TAG-CO-VAC.

 

"Vége van, emberek" - írta Alex Berenson, a New York Times egykori riportere és bestseller író. "Néhány szerencsétlen izraelit leszámítva, senki sem fog negyedik adagot kapni az eredeti vakcinából".

Berenson írta:

"Mindenki, akinek van szeme, láthatja, hogy nem működik az Omicron ellen - és ha nem kaptál harmadik adagot, akkor ezen a ponton miért is tennéd? Legfeljebb hetekig tartó, marginálisan javuló védelmet kapsz potenciálisan súlyos mellékhatásokért.

"Ehelyett a WHO most olyan vakcinákat ígér/követel, amelyek a jelenleg domináns Sars-Cov-2 törzs alapján készültek. Ez az ígéret ugyanolyan üres, mint az összes többi, amit az egészségügyi bürokraták és a vakcinagyárak tettek."

Berenson megjegyezte, hogy csak az elmúlt évben legalább öt nagyobb "aggodalomra okot adó változat" volt, amelyek közül kettő globálisan dominánssá vált.

"Még az mRNS-vakcinákat sem lehet elég gyorsan kifőzni és szállítani ahhoz, hogy megfeleljenek annak a vírustörzsnek, amelyik dominánssá válik" - mondta Berenson. "A COVID gyorsabb, mint a tudósok."

 

Brit szakértő azt kéri, hogy a COVID-et az influenzához hasonló endémiás vírusként kezeljék

A COVID-ot az influenzához hasonló endémiás vírusként kellene kezelni, és a tömeges oltást az emlékeztető kampány után be kellene fejezni - mondta Dr. Clive Dix, az Egyesült Királyság vakcinákkal foglalkozó munkacsoportjának korábbi elnöke.

A Centers for Disease Control and Prevention szerint az endémia "egy betegség vagy fertőző ágens állandó jelenlétére és/vagy szokásos gyakoriságára utal egy populációban egy földrajzi területen belül", míg a pandémia olyan "ellenőrzésen kívüli" járvány, amely több országban vagy kontinensen terjedt el, és általában nagyszámú embert érint.

"Elemeznünk kell, hogy a jelenlegi emlékeztető kampányt felhasználjuk-e a veszélyeztetettek védelmének biztosítására, ha ezt szükségesnek látjuk" - mondta. "Az Egyesült Királyságban a tömeges lakossági vakcinázásnak most véget kell vetni".

Az Egyesült Királyság COVID-stratégiájának "jelentős újragondolására" szólítva fel Dix arra ösztönözte a minisztereket, hogy "sürgősen támogassák a COVID-immunitás kutatását az antitesteken túlmenően", hogy a B-sejtekre és a fehérvérsejtekre, az úgynevezett T-sejtekre is kiterjedjen.

Dix szerint a vírus terjedéséről a betegség kezelésére kell áttérni, és a jövőbeni célnak a "súlyos betegség progressziójának megállításának kell lennie a veszélyeztetett csoportokban".

https://www.pokolafoldon.hu/pandemia/eu-es-a-who-a-covid-boosterek-megszuntetesere-szolitanak-fel