Izraeli kutatók azt találták, hogy azok az emberek, akik két adag Pfizer-vakcinát kaptak, nyolcszor nagyobb valószínűséggel fertőződtek meg a dél-afrikai változattal, és azok, akik egy adag vakcinát kaptak, nagyobb valószínűséggel kapták meg az Egyesült Királyság variánst.

Izraeli kutatók egy új tanulmányából kiderül, hogy a COVID dél-Afrikai változata a Pfizer-BioNTech vakcinával oltott embereket nagyobb mértékben veszélyezteti az “áttöréses fertőzésben”, mint a be nem oltottak.  A tanulmány azt is kimutatta, hogy az Egyesült Királyság variánsa fokozottan előfordul azokban, akik a Pfizer oltás egy adagját kapták.

Az április 10-én közzétett tanulmányban 800 embert vizsgáltak – 400 embert, akik teszt pozitivitást mutattak legalább 14 nappal azt követően is, miután egy vagy két adag Pfizer vakcinát kaptak, illetve 400 be nem oltott embert. Megvizsgálták a pozitív COVID-19 teszt eredményeket, hogy lássák, a beoltottak nagyobb valószínűséggel fertőződtek-e meg az Egyesült Királyságból származó vagy a dél-afrikai változatban, mint a be nem oltott egyénekben.

A tel-avivi egyetem és Izrael legnagyobb egészségügyi szolgáltatója, a Clalit tanulmánya szerint a dél-afrikai változat, a B.1.351, az összes vizsgált embernél az összes COVID-eset körülbelül 1% -át teszi ki.

De azok között a betegek között, akik két oltóanyag-dózist kaptak, a variáns prevalenciája közel nyolcszor magasabb volt, mint a be nem oltottaknál – 5,4%, szemben 0,7%-kal -jelentette a Reuters.

A kutatások szerint a vakcina kevésbé hatékony a dél-afrikai változat ellen, összehasonlítva az eredeti COVID-variánssal és egy Nagy-Britanniában először azonosított változattal, amely Izraelben szinte az összes COVID-esetet tartalmazta – közölték a kutatók.

“A dél-afrikai változat aránytalanul magasabb arányát tapasztaltuk a második dózissal oltott emberek körében, a be nem oltott csoporthoz képest” –  mondta a Tel Aviv Egyetemről Adi Stern, a kutatás vezetője. “Ez azt jelenti, hogy a dél-afrikai változat bizonyos mértékig képes áttörni az oltóanyag által biztosított védelmet.”

“Az általános népesség mintái alapján csak egy esetre számítottunk volna a dél-afrikai változatból, de nyolcat láttunk” – mondta Stern a The Times of Israel-nek. – Nyilvánvaló, hogy ez az eredmény nem tett boldoggá. Stern szerint azonban a minta mérete túl kicsi ahhoz, hogy a megnövekedett képességéről számot adjanak. “Mondhatjuk, hogy a vakcina kevésbé hatékony, de több kutatásra van szükség annak pontos meghatározásához” – mondta.

A tanulmány megvizsgálta az Egyesült Királyság B.1.1.7 változatának azon képességét is, hogy áttörje a Pfizer vakcina védelmi képességét az eredeti törzshöz képest. Nem találtak különbséget az Egyesült Királyság variánsának abban a képességében, hogy megfertőzze a teljesen beoltott személyeket – akik két adagot kaptak. A tanulmány azonban megmutatta az Egyesült Királyság variánsának megnövekedett előfordulását azoknál, akik csak egy adag Pfizer vakcinát kaptak. A kutatók szerint a vizsgálat eredményei összhangban állnak az in- vitro semlegesítési vizsgálatok eredményeivel, amelyek a semlegesítés nagymértékű csökkenését mutatták ki a dél-afrikai variánssal szemben, és alig vagy egyáltalán nem csökkentek az Egyesült Királyság változata ellen teljesen beoltott egyéneknél.  A kutatók óvatosságra intettek, hogy a tanulmányban csak kis minta volt a dél-afrikai variánssal fertőzöttekből, mivel Izraelben ritkaságszámba ment, és a tanulmány nem volt hivatott levezetni a vakcina hatékonyságát egyetlen változat ellen sem, mivel nem vizsgálta a teljes fertőzési arányt.

A tanulmány továbbra is szakértői értékelést igényel az eredmények igazolásához –  jelentette a Reuters. Ran Balicer professzor, a Clalit kutatási igazgatója szerint a tanulmány „nagyon fontos”.

“Ez az első a világon, amely valós adatokon alapul, amelyek azt mutatják, hogy a vakcina kevésbé hatékony a dél-afrikai változat ellen, mind az eredeti vírushoz, mind a brit változathoz képest” – mondta Balicer.”

https://www.lifesitenews.com/news/pfizer-vaccine-may-put-people-at-higher-risk-for-covid-variants-israeli-study-shows

Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy igen, egy mindössze ilyen kis számú minta alapján is további vizsgálatokra van (lenne) szükség, azonban ezt párhuzamba állítva a fentebb írtakkal, egy mindössze 131 tesztalany részvételével elvégzett tanulmányra hivatkozva jelentette ki Merkely Béla, hogy tudományos evidencia (tehát nem szükséges további vizsgálat) és kezdték meg Magyarországon több tízezer kismama és szoptató anyuka oltását – mint kísérletet…

https://koronaigazsaga.info/izraeli-tanulmany/