Kína legújabb intézkedései a majomhimlő (mpox) kapcsán nem csupán az egészségügyi vészhelyzetek kezelésének régi hibáit idézik, hanem újabb aggályokat is felvetnek a társadalmi kontroll és az emberi jogok terén.

Szakács Árpád augusztus 16-i cikkében rávilágít arra, hogy a kínai hatóságok a Covid-19-es forgatókönyvet alkalmazzák az mpox kezelésében, és ezzel újra korlátozzák a legfontosabb emberi jogokat.

A legújabb bejelentés szerint Kína a következő hat hónapban minden, az országba belépő személyt és árut szigorú ellenőrzésnek vet alá, köztük kötelező tesztelést és fertőtlenítést. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, amit Kína azonnal kihasznált, hogy megszorító intézkedéseket léptessen életbe.

Az intézkedések között szerepel a majomhimlővel érintett területekről érkező személyek kötelező tesztelése, valamint az influenzavírussal fertőzött területekről származó áruk kötelező fertőtlenítése. Mindez éppen úgy, mint a Covid alatt, a gyülekezések betiltásához, iskolák és munkahelyek bezárásához, és egyéb szigorú szabályokhoz vezethet. Azonban a majomhimlő főként szexuális úton és fertőzött vadhússal terjed, ami megkérdőjelezi a széleskörű intézkedések valódi szükségességét és hatékonyságát.

A kínai hatóságok lépései ismét rávilágítanak arra, hogy a közegészségügyi vészhelyzetek ürügyként szolgálnak az emberi jogok korlátozására és a társadalmi ellenőrzés fokozására.

https://orvosokatisztanlatasert.hu/a-majomhimlo-kinai-tulkapasai-hamis-biztonsag-es-jogkorlatozasok/