Moszkva, Washington, New York, Peking, 2022. október 27. csütörtök (MB)

Az ukrajnai konfliktus kirobbanása óta először Oroszország stratégiai nukleáris erői hadgyakorlatot tartottak az elmúlt napokban – jelentették a hírügynökségek.

A pleszecki űrrepülőtérről Yars interkontinentális ballisztikus rakétát, a Barents-tengerről és a kamcsatkai Kura kísérleti telepről Szineva típusú ballisztikus rakétákat, Tu-95MS gépekről pedig cirkáló rakétákat indítottak. Valamennyi rakéta pontosan célba talált, megerősítést nyertek kialakított tulajdonságaik – olvasható a Kreml weboldalán.

Egyidejűleg Konsztantin Voroncov, az orosz külügyminisztérium magas rangú diplomatája New Yorkban közölte, hogy az amerikai kereskedelmi műholdak orosz célponttá válhatnak, ha az ukrajnai konfliktusban használják őket.

Az orosz atomütőerő hadgyakorlatát olyan nemzetközi helyzetben tartották, amelyre jellemző, hogy az Egyesült Államok kilátásba helyezte amerikai csapatok küldését Ukrajnába, Kijev pedig arra biztatta a NATO-t, hogy mérjen csapást Oroszországra. Az orosz hírszerzés szerint Zelenszkij „piszkos bomba” bevetésére is készen áll. (lásd: https://bekekor.wordpress.com/2022/10/25/kreml-zelenszkij-piszkos-bomba-beveteset-tervezi/)

Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete közölte, hogy „az amerikai hadsereg közvetlen részvétele a harcokban katasztrofális következményekkel fog járni”. Kétségbe vonta, hogy ez Amerika érdekében állna. “Nem fogjuk eltűrni, hogy az orosz határokon nőjön a fenyegetés” – mondta.

A diplomata emlékeztetett a 60 évvel ezelőtti kubai rakétaválságra, mely kis híján atomháborúhoz vezetett, de végül sem az USA, sem Oroszország nem lépte át a küszöböt. “Az orosz-amerikai kapcsolatok most újra mélyponton. A két vezető atomhatalom számára őrültség lenne még mélyebbre lépni” – figyelmeztetett. “Ma mégis nehéz megjósolni, hogy az Egyesült Államok meddig akar elmenni az Oroszországgal való eszkalációban. Csak remélni tudjuk, hogy a Fehér Ház és a Pentagon meg tud állni a veszélyes vonalnál” – tette hozzá.

A konfliktus eszkalálódásával fenyegető helyzetben harminc amerikai demokratapárti képviselő hétfőn felszólította Joe Biden amerikai elnököt, hogy tárgyaljon Oroszországgal. (Eddig csak a republikánusok sürgettek tárgyalást. Lásd: https://bekekor.wordpress.com/2022/10/20/trump-barati-kapcsolatot-akar-apolni-oroszorszaggal/) Levelüket a demokrata képviselők az után fogalmazták meg, miután Antonov nagykövet országa nevében javasolta: 10-12 ország bevonásával kezdjenek tárgyalni a világ új arculatának kialakításáról, együtt gondolkodjanak az új nemzetközi rendről. Az aláírók – vélhetően a Fehér Ház nyomására – később ugyan visszavonták levelüket, de a történtek rávilágítanak az amerikai kongresszus megosztottságára az Ukrajnával kapcsolatban követett politikát illetően. „A kár megtörtént” – állapította meg a Washington Post a november 8-án esedékes kongresszusi választás közeledtével.

Néhány nappal a Kínai Kommunista Párt XX. kongresszusa után Hszi Csin-ping, a KKP újraválasztott főtitkára annak a reményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok az egymás iránti tisztelet, a békés együttélés és együttműködés útjára lép. Kína kész rá – tudatta üzenetében.+++

Kiadta: Magyar Békekör