A kékcédulás kapuőrök, újságírók, botok, szakértők, sőt, még kormánytisztviselők is nagy erőkkel reagáltak dühösen Elon Musk hétfői tweetjére, amely csupán az ukrajnai békés rendezés lehetőségeit vizsgálta.

Musk egy ukrán-orosz békejavaslatot tett, és arra biztatta követőit, hogy szavazzanak arról, hogy jó ötletnek tartják-e vagy sem, és a népszavazások "újbóli megtartását" javasolta Kelet-Ukrajna négy elcsatolt régiója számára, amelyeket Vlagyimir Putyin a múlt héten az Orosz Föderáció részévé nyilvánított. Ennek feltétele lenne az is, hogy Ukrajna semleges maradjon a jövőbeli NATO-tagsággal szemben.

Ukrajna-Oroszország béke: - Az elcsatolt régiókban ENSZ-felügyelet mellett újraválasztani. Oroszország távozik, ha ez a nép akarata. - A Krím hivatalosan Oroszország része, ahogy 1783 óta (Hruscsov hibájáig) az volt. - A Krím vízellátása biztosított. - Ukrajna semleges marad.

 

 

Ezt követően azt mondta, hogy a tűzszünet és a békés rendezés fenti feltételei "nagy valószínűséggel a végén úgyis bekövetkeznek", függetlenül attól, hogy ez mennyire dühíti fel azokat az embereket, akik készek mindenáron támogatni Ukrajnát. Mint Musk megjegyezte, továbbra is "csak az a kérdés, hányan halnak meg addig".

Néhány órával a szavazás élesítése után, amely addigra már csaknem 40 százaléknyi igent és valamivel több mint 60 százaléknyi elutasító szavazatot tükrözött, Musk közölte, hogy a szavazást botok támadják.

Többek között ukrán diplomaták, így Kijev németországi nagykövete is ostorozta... "Kopj le, ez az én nagyon diplomatikus válaszom neked" - mondta Andrij Melnyk nagykövet.

 

 

A felmérés és a javasolt "ukrán-orosz béke" ötlete még Volodimir Zelenszkij ukrán elnök figyelmét is felkeltette.

Zelenszkij szarkasztikusan felajánlotta saját közvélemény-kutatását, amely furcsa módon valamiféle népszerűségi versenynek állította be az egészet, és azt kérdezte több mint hatmillió követőjétől, hogy vajon jobban kedvelik-e Elont, ha "Ukrajnát támogatja" vagy "Oroszországot támogatja" - annak ellenére, hogy nyilvánvalóan Elon eredeti tweetje és közvélemény-kutatása semmiben nem fejezte ki Oroszország "támogatását".

De aztán, ahogy néhányan rámutattak, Zelensky megkérdőjelezi Elon támogatását a háború "jobb" oldalán, ami kissé ironikus és gazdag, ha figyelembe vesszük...

 

 

 

Néhányan rámutattak arra, hogy mi folyik egyértelműen a folyamatos pocskondiázással:

Az a tény, hogy @elonmusk "oroszbarátként" támadhatják pusztán azért, mert egy lehetséges békemegállapodást javasolt - annak ellenére, hogy Starlinket adott az ukrán háborús erőfeszítéseknek -, mutatja, mennyire eltorzult és intoleráns lett a közbeszéd.

https://twitter.com/DavidSacks/status/1577026873808207872

Musk egy ponton elbeszélgetett néhány dühös (talán már volt) rajongójával, akik rámutattak, hogy ezzel sok ukrán felbőszítését kockáztatja.

Musk erre így válaszolt: "Azt feltételezitek, hogy népszerű akarok lenni. Engem nem érdekel. Az viszont érdekel, hogy emberek milliói halhatnak meg feleslegesen egy lényegében azonos eredményért".

Musk nem csüggedt, megduplázta a dolgot, és újabb közvélemény-kutatást ajánlott fel, kiemelve a demokratikus eredmények nehéz kérdését a régóta Kreml-barát és orosz ajkú Donbászban. Egy tweetet is kitűzött, amelyben aláhúzta a folyamatos építkezés és eszkaláció zéróösszegű jellegét, amely csak "pusztító" hatalmas mennyiségű halált fog eredményezni.

"Ha törődsz az ukrán emberekkel, keressétek a békét" - írta Musk.

 

 

Természetesen ez is gyűlölködő levelek és válaszok lavináját eredményezte, amelyekben alapvetően azzal vádolták a milliárdos üzletembert, hogy valahogyan Kreml-párti stróman.

 

 

A Bloomberg megfigyelte, hogy Musk tweetjei "kivívják az ukránok haragját", amiért olyan tárgyalásos megoldást javasolt, amely a Krím végleges átengedésével járna, és amiért azt javasolta, hogy a megszállt területeken élő polgároknak "el kellene dönteniük, hogy Oroszországban vagy Ukrajnában akarnak-e élni" - áll a jelentésben.

Éppen előző este Michael Tracey újságíró mutatott rá a következőkre, amit találóan mutat be a hétfői Elon Musk Ukrajna Twitter-vita...

"A médiának sokkal jobban el kellene magyaráznia az amerikaiaknak, hogy azért vannak most fokozott nukleáris kockázatnak kitéve, mert az amerikai kormány **tudatosan úgy döntött, hogy fokozott nukleáris kockázatnak teszi ki őket**" - mondta Tracey. "A háborúpárti ideológiai fanatikusok szándékosan kényszerítették rájuk ezt a kockázatot."

https://www.pokolafoldon.hu/blog/elszabadult-a-pokol-miutan-musk-orosz-ukran-beke-twitter-kozvelemeny-kutatast-tett-kozze