Kijev, Genova, Moszkva, 2022. október 23. vasárnap (MB)

A genovai De Ferrari téren szombaton több százan követelték a szankciópolitika befejezését és Olaszország kilépését a NATO-ból. Nápolyban vasárnap tartanak szankció- és NATO-ellenes tüntetést – jelentette a Magyar Békekör tudósítója vasárnap.

A tüntetők elítélték, hogy Olaszország külpolitikáját Washingtonban és Brüsszelben alakítják, nem pedig Rómában, és az olasz népnek kell elviselnie pusztító következményét. Követelték Giorgia Meloni olasz kormányától, hogy szakítson az Európai Unió szankciópolitikájával, és hagyjon fel Kijevnek nyújtott fegyveres támogatásával.

Olaszország új miniszterelnöke, Giorgia Meloni többször kijelentette: kormánya kiáll a nemzeti érdekek mellett, ugyanakkor ragaszkodik az EU és a NATO irányvonalához, különösen a Moszkvához fűződő kapcsolatok terén. Antonio Tajani személyében Amerika barát, atlantista vonalat képviselő politikus került a külügyi tárca élére. Megfigyelők szerint a konzervatív olasz kabinet a jelenlegi körülmények között nem fogja felülvizsgálni Itália NATO és EU iránti elkötelezettségét. Úgy vélik, hogy a nemzeti érdek és az atlantizmus közötti ellentmondás kiéleződése esetén Itália új kormánya politikai páyakorrekcióra kényszerülhet.

Eközben az ukrán haderő a NATO nyújtotta fegyverekkel folyamatosan orosz területeket lő, és civilek életét oltja ki. Fő célpontja Belgorod és Herszon. A támadások miatt az oroszok elrendelték a szeptember 27-i népszavazás eredményeként Oroszországhoz csatlakozott 280 ezer lakosú Herszon kiürítését. A herszoniak eleget tesznek a parancsnak, és napok óta tömegesen hagyják el otthonaikat, hogy a Dnyepr túlsó partján helyezzék magukat biztonságba. Mint már beszámoltunk róla, a folyón átkelő emberekre az ukrán haderő ágyútüzet zúdított. Korszerű nyugati fegyverzetével az ukrán sereg most Herszon elfoglalására vett irányt, több hidat már birtokába is kerített. Nem kétséges, hogy az orosz haderő nem fogja annyiban hagyni.

Moszkvában – a jelekből ítélve – az a vélemény alakult ki, hogy az Ukrajnában folytatott „felőrlési stratégia” akkor hozhatja meg a várt eredményt, ha párosul a NATO Ukrajnába irányuló fegyverutánpótlásának kiiktatásával. A „hogyan” kérdése az orosz hadvezetés napirendjén szerepel – vélik tudni.

Ennek tulajdonítják az amerikai katonai körök idegességét, és kilátásba helyezett közvetlen ejtőernyős beavatkozását az ukrajnai konfliktusba, a Romániába és más kelet-európai országokba telepített amerikai alakulatok révén.+++

Kiadta: Magyar Békekör