London legjobb zeneiskolája eljárást indít egy ukrán származású tanár ellen, mert Mariupolban játszott

A brit főiskola felfüggeszti az ukrán zongoraművészt

A londoni Royal College of Music felfüggesztette Alexander Romanovszkijt, az intézmény egyik öregdiákját és oktatóját a háború sújtotta Mariupol városában való fellépése miatt. A konzervatórium egy, a közösségi médiában közzétett videóra hivatkozott, amelyen az ukrán származású zongorista egy Schubert-szonátát játszik a romba dőlt Drámai Színház előtt, amelyet a brit média orosz "háborús bűncselekmény" helyszínének nevezett, egy másik zenésszel együtt, aki nyíltan támogatja Oroszországot a konfliktusban.

Romanovszkij 2008-ban végzett a Royal College of Musicban, és ott, valamint az olaszországi Conservatorio di Reggio Emiliában tanított. Kedden azonban az RCM felfüggesztette őt "a hivatalos fegyelmi eljárás lefolytatásáig" - írja a Times of London.

A zongoraművész nyilvánvaló vétsége az volt, hogy Franz Schubert 1. D-dúr szonátáját játszotta a mariupoli drámai színház előtt, Petr Lundstrem hegedűművész mellett, akit a Times "az orosz invázió támogatójaként" jellemzett.

A drámai színházban "több mint egy tucat ember halt meg a márciusi bombázásban" - írta a brit lap, és tovább idézte az Amnesty International leírását, amely szerint az eset "egyértelmű háborús bűncselekmény".

Az ukrán hatóságok kezdetben azt állították, hogy több mint 1000 civil halt meg az állítólagos orosz légicsapásban. Az orosz hadsereg azzal vádolta a neonáci "Azov" ezredet - amely májusig Mariupolt tartotta hatalmában -, hogy felrobbantotta az épületet, amelyben civilek tartózkodtak, hogy így vádolhassa Oroszországot atrocitásokkal. Két nap alatt azonban több mint 200 embert mentettek ki a romok alól, és csak egy ember sérült meg.

Az ukrán állítások egyik fő forrása Ljudmila Denisova emberi jogi biztos volt. A kijevi parlament május végén elbocsátotta, mert az orosz katonák által elkövetett "tömeges nemi erőszakról" szóló állítások gyártásával rontotta az ország hitelét és hírnevét.

Az Oroszországgal szembeni szankciók miatt Nagy-Britannia fish'n'chips nélkül maradhatna

 

 

A romokon kívüli fellépés mellett Romanovszkij "vétségének" tűnik, hogy Lundstremmel társult. A Times szerint Romanovszkij Telegram-posztjain ő és Lundstrem "egy Mariupol feliratú, az orosz zászló színeire festett tábla előtt" pózolnak, és Lundstrem "egy olyan pólót visel, amelyen egy "Z" betű látható, amely az orosz invázióval kapcsolatos szimbólum, valamint a "Rus" szó, amely nacionalista kifejezés a szlávok egyesülésére".

Romanovszkij táviratában állítólag az is látható, amint Mariupolban a háború hegei mellett halad el, és arról beszél, hogy a művészet ereje képes békét és szeretetet hozni a sújtott közösségekbe. A zongorista hétfőn a Timesnak elmondta, hogy 2021-ben beutazta Európát, és több mint 40 szabadtéri koncertet tartott, hogy segítsen a Covid-19 járvány alatt szenvedő embereken, és népszerűsítse azt az elképzelést, hogy "az élő zene a társadalom elsődleges szükséglete".

Úgy érezte, hogy ugyanezt Kelet-Ukrajnában is meg kell tennie, és a Timesnak elmondta, hogy "nagyon szívesen ellátogatna a többi ukrajnai területre is, ha ez lehetséges lenne".

A Királyi Zenei Főiskolát 1882-ben alapították. Áprilisban "a világ legjobb előadóművészeti intézményének" minősítették.


https://www.pokolafoldon.hu/blog/a-londoni-royal-college-of-music-felfuggesztette-az-ukran-zongoramuveszt-milyen-melyre-sullyedhet-az-egyesult-kiralysag