Búza termőföldek veszélyben világszerte, mint azt az USDA feltárja, lehangoló gabona kilátások

Világszerte a legfontosabb búzatermelő régiókban olyan kedvezőtlen időjárási viszonyok uralkodnak, amelyek veszélyeztethetik a termelést. Olyan helyeken, mint Ukrajna, az orosz katonai invázió jelentősen csökkentette a termelést. Mindez arra utal, hogy a világ egy élelmiszerválság küszöbén áll.

Aszályok, árvizek és hőhullámok sújtják a termőföldeket az Egyesült Államokban, Európában, Indiában és Kínában. Ami Ukrajnát, a világ legnagyobb búzatermelőjét illeti, a háború miatt a termelés akár harmadával is csökkenhet. Egy kivétel van: Oroszország, ahol a búzaárak emelkedésével várhatóan bőséges termés lesz.

"Ha valaha is volt olyan év, amikor optimális körülményekre és erős terméshozamokra volt szükség világszerte, akkor ez az év lesz az.

"Nyilvánvalóan nem ez a helyzet áll fenn. Ez további kockázatot jelent ebben a rendkívül volatilis helyzetben" - mondta James Bolesworth, a CRM AgriCommodities ügyvezető igazgatója a Bloombergnek.

A Bloomberg aktuális pillanatképet ad arról, hogy mi történik világszerte a búza piacain.

 

 

Európai Unió

A meleg, száraz időjárás egyre nagyobb aggodalomra ad okot a világ első számú búzaexportőrénél, a kedvező tavaszi kezdés után. A búzaföld felén a kulcsfontosságú fejlődési időszak kezdetén a termesztett növények nem kaptak csapadékot, és a legnagyobb termesztő Franciaországban a hőmérséklet szokatlanul korán a nyárhoz hasonló szintre emelkedett. Bár a termelési kilátások még javulhatnak, sok múlik azon, hogy a következő hetekben enyhül-e a vízhiány.

"Ha az esőhiány a hónap végéig fennmarad, újra át kell néznünk a terméshozam-előrejelzéseket" - mondta Aurelien Blary, a Strategie Grains terményelemzője.

Egyesült Államok

Az Egyesült Államok középső síkságait sújtó szárazság máris arra késztetett néhány termelőt, hogy leírja a kiszáradt kemény vörös őszi búzát, amelyet a molnárok és pékek kenyérlisztnek használnak. A legnagyobb termelő Kansasban a jövő hónapban kezdődik a betakarítás, és a termelés "jóval az ötéves átlag alatt" lesz, mondta Aaron Harries, a Kansas Wheat kutatási és üzemeltetési alelnöke. A terménybiztosítási ügynökök arra számítanak, hogy egyes földeken nulla-öt bushel lesz a termés hektáronként, szemben a szokásos 35-40 bushellel - mondta.

A kínálati szűkösség azzal fenyeget, hogy a megemelkedett gabonaárak még magasabbra emelkednek, ami rontja az inflációt az ellátási láncokban és árt az amerikai exportnak. "A Mississippitől nyugatra mindenhol esőre van szükség" - mondta Harries. "Ha nem lesznek ezek a rendszeres záporok, a termés mérete napról napra kisebb lesz".

Eközben a túlzott esőzések északabbra megnehezítik a tavaszi búza vetését, amelyet bagel és pizza készítésére használnak. Tim Dufault minnesotai gazdálkodó becslése szerint az államában máris hektáronként körülbelül 5 bushel terméspotenciált veszítettek a késések miatt. Észak-Dakotában a vetés "fájdalmasan lassú" volt, az állam búzabizottsága szerint csak 8%-ot vetettek el, szemben a tavaly ilyenkor tapasztalt közel kétharmaddal.

 

 

Kanada

A határon túl is hasonló párharcok zajlanak az időjárási problémák miatt. A hűvös hőmérséklet késleltette a vetést Kanadában, és a termelők most olyan földeken próbálnak vetni, amelyek vagy túl nedvesek, vagy túl szárazak.

A szárazság aggodalomra ad okot Alberta déli részén, amely a tavaszi búza és a tésztákhoz használt durum termőterülete. Az ottani mezőgazdasági minisztérium szerint a nedvességtartalom alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, és a száraz, szeles körülmények erodálják a talajt. Keletebbre, Manitobában viharok sorozata állította félre a gazdákat. Az előrejelzések szerint a héten további esőzések várhatók, ami kétségessé teszi a közeljövőbeni előrelépést.

"Gyakorlatilag a gazdák 99%-a még nem ment ki a földekre" - mondta Bill Campbell, a Keystone Agricultural Producers elnöke, megjegyezve, hogy az eső elálltával egy hétig is eltarthat, amíg a dolgok megszáradnak. "Minden kezdődik elölről."

India

A világ második legnagyobb búzatermesztőjének búzamezőit felperzselte a rekkenő hőség, ami visszafogta a globális hiányt enyhítő exportra vonatkozó várakozásokat. A márciusi hőmérséklet az 1901-ig visszanyúló feljegyzések szerint a valaha mért legmagasabbra emelkedett, ami a termést egy kritikus időszakban szárította fel. Ez arra engedett következtetni, hogy a terméshozamok az idei szezonban 10-50%-kal fognak visszaesni.

Az élelmezésügyi minisztérium 105 millió tonnára csökkentette termelési előrejelzését a korábbi 111 millió tonnás előrejelzésről, és egyes kereskedők szerint a termés még ennél is kisebb lesz. Észak-India egyes részein folytatódnak a súlyos hőhullámok, ami némi késedelmet okozhat a betakarításban, ha az emberek nem mennek ki a szabadba.

Kína

Kína vezeti a világ búzatermelését, és a szokatlan őszi árvizek után aggodalmak merültek fel az őszi búzával kapcsolatban. A közösségi médiában közzétett videókon az látható, hogy a gazdák még az érés előtt levágják a hektárnyi területet, mert azt remélik, hogy jobb árat kapnak, ha takarmányként értékesítik.

A szántóföldeket körülbelül 20 nap múlva kell betakarítani, és a hatóságok vizsgálják, hogy történt-e illegális pusztítás. Kína korlátozni szeretné a külföldi ellátástól való függőségét, miután az elmúlt két szezonban az egyik legnagyobb importőrré vált.

Fekete-tenger

Ukrajnában a talajnedvesség kielégítő, ami javítja a terméskilátásokat. A háború azonban visszafogja a termelést, és aggódnak amiatt, hogy hol tárolják a termést, mivel az elmaradt export miatt a silók tele vannak tavalyi gabonával.

 

 

Oroszországban is kedvező az időjárás, és rekordközeli termést takaríthat be. Ez javította a szállítási kilátásokat, bár a szállítási és biztosítási költségek magasak, és néhány kereskedő kerüli az árukat.

Csütörtökön a búza ára Chicagóban 3,5%-kal emelkedett, miután az USDA közzétette az idei év egyik legfontosabb mezőgazdasági kínálati és keresleti becslését (WASDE).

A WASDE kimutatta, hogy Ukrajnában a búzatermelés várhatóan egyharmadával esik vissza az idei szezonban a tavalyihoz képest. A jelentés azt is megállapította, hogy a globális kukoricatermelés csökken, míg a rizstermelés rekordot dönthet.

Eközben Joe Biden elnök szerdán felvázolta, hogy a globális gabonatermelés várható csökkenésének ellensúlyozása érdekében erőfeszítéseket tesznek a telepítések növelésére.

https://www.pokolafoldon.hu/blog/buza-termofoldek-veszelyben-vilagszerte