Csütörtök délelőtt publikálta az Európai Bizottság a 2015-ös téli gazdasági előrejelzését, mely alapján több mutatóban is pesszimistábbak lettek az uniós szakemberek hazánkkal kapcsolatban. Az adósságharcot például tavaly el is buktuk.
Az Európai Bizottság több ponton is megváltoztatta az előrejelzését a tavaly novemberben közölthöz képest. Ami viszont ezek közül is az egyik legfontosabb és legérdekesebb, hogy míg tavaly még 76,9 százalékra csökkenő GDP-arányos államadósságot jeleztek előre 2014 vonatkozásában a 2013-as 77,3 után, most 77,7 százalékra rontották a várakozásukat. Vagyis a brüsszeli szakemberek is úgy látják, tavaly elbukhatta a kormány az adósság elleni harcot.
A gazdasági jelentés szerint a romló ráta elsősorban a gyengülő forintnak köszönhető (szerk.: az államadósság közel 35 százaléka ugyanis devizában denominált). 2015-ben azonban ismét csökkenő rátára számítanak a brüsszeli szakemberek köszönhetően az EU-s társfinanszírozási projektek lezárásának. Így az idei évben 77,2, 2016-ra pedig 76,1 százalékos GDP-arányos adósságot várnak.

Lassabb idei növekedés, kisebb infláció
Tavaly a korábbinál is jobb, 3,3 százalékos lehetett a gazdasági növekedés mértéke, ami az idei évben 2,4 százalékra lassul az EB szerint. Ez egy kicsivel rosszabb várakozás a tavalyi őszi 2,5-nél. 2016-ra további lassulást, 2 százalékra számítanak a szakemberek.
Megjegyzik ugyanakkor, hogy amennyiben a lakossági fogyasztás jobban összhangba kerül a reáljövedelem emelkedésével, még nagyobb gazdasági növekedést érhet el hazánk az előrejelzési horizonton. Szintén pozitív kockázatot jelent a hitelezés eddig vártnál gyorsabb fellendülése is. Ezzel szemben a szakemberek véleménye szerint negatív kockázatot jelentenek a geopolitikai feszültségek, melynek hatására nőhet az ország kockázati prémiuma.
A korábban jelzettnél az infláció is kisebb lehet a friss prognózis szerint, a 2,5 százalékos várakozást 0,8 százalékra mérsékelték a szakemberek. A háttérben alapvetően két tényező húzódik meg: egyrészt az olajárak tartós csökkenése és a történelmileg alacsony inflációs nyomás az eurózónában. 2016-ra 2,8 százalékig gyorsul az infláció Brüsszel szerint.
Jobban zárhatott a költségvetés
A friss prognózis szerint tavaly a költségvetés 2,6 százalékos hiánnyal zárhatott, ami 0,3 százalékponttal jobb a tavaly ősszel előrejelzettnél. A javulás hátterében a brüsszeli indoklás szerint a rendkívüli tartalékok törlése áll. Az idei évi büdzsét illetően 2,7 százalékos deficitet várnak, a kamatkiadások csökkennek, 2016-ra pedig további javulásra, 2,5 százalékos hiányra számítanak.
Közmunka-közmunka
A brüsszeli vélemény szerint az erőteljes gazdasági növekedés hatására a magánszektor foglalkoztatottsága is javult, emelkedett az aktivitás. A munkanélküliségi ráta idén 7,4 százalék körül alakulhat, 2016-ra pedig a közmunkaprogramok további bővülése miatt 6,6 százalékra csökkenhet.
A magánszektorban a bérek dinamikája továbbra is visszafogott lehet a 2015-ös alacsony infláció miatt. A közszférát pedig a bérek befagyasztása, és a kibővített közfoglalkoztatás jellemzi, utóbbi rosszul fizetett munkahelyeket és visszafogott béreket jelent a bizottság véleménye szerint.
(mfor.hu)
Bal-Rad komm: Magyarország államadóssága SOHA VISSZA NEM FIZETHETŐ MÉRTÉKŰRE LETT DUZZASZTVA!
Magyarországnak NINCS GAZDASÁGA!
A magyarországi gazdaság BÉRMUNKÁT jelent.
A magyarországi munkahelyek létesítése többnyire közmunka! Értelmetlen és pénzpocsékoló!
Mindezzel együtt is várjuk Nemmegszorító Kormányunk diadaljelentését.