Szentpétervár, 2024. szeptember 12. csütörtök (MB)

Az amerikai dominanciájú egypólusú világrend sokpólusúvá változtatásáról, a nemzetek önálló fejlődéshez való jogáról, és a globális politikai és pénzügyi-gazdasági irányítási rendszerek reformjáról tanácskoztak Szentpéterváron a BRICS közösség biztonsági felelősei – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön.

A csütörtökön véget ért tanácskozás célja annak tisztázása volt, hogyan működjenek együtt a nemzetközi jogrend alapján, a Nyugat által vele szemben kikényszerített „szabályalapú rend” ellen.

Az orosz, kínai, indiai, brazil, dél-afrikai, egyiptomi, iráni, etiópiai és egyesült arab emírségi részvétellel megtartott tanácskozást a globális érdekek egyre súlyosbodó konfrontációja és kiszámíthatatlansága, a világgazdaság és a pénzügyek romló helyzete, valamint a fenntartható fejlődés céljainak elérését hátráltató növekvő akadályok közepette tartották – áll a közleményben.

Az ülésen Szergej Sojgu, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára, volt védelmi miniszter elnökölt. Az idén Oroszország tölti be a BRICS soros elnöki tisztségét.

A szentpétervári tanácskozás zárónapján Putyin orosz elnök is részt vett.

A BRICS október 22-24. között állam- és kormányfői csúcsértekezletet tart Kazanyban. A nagy fontosságú tanácskozásra 36 ország vezetőit hívták meg, köztük Erdogan török elnököt. Törökország felvételét kérte a BRICS-be. Rajta kívül még 33 ország jelezte, hogy szeretne együttműködni a BRICS-szel.+++

Kiadta: Magyar Békekör

A BRICS-tagok azt tervezik, hogy elmélyítik partnerségüket a szervezeten belül – jelentette ki csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök, hozzátéve, hogy 34 ország fejezte ki készségét arra, hogy valamilyen formában részt vegyen a csoportban.

A BRICS-et 2006-ban alapította Brazília, Oroszország, India és Kína, Dél-Afrika 2011-ben csatlakozott. A csoport idén bővült, amikor Egyiptom, Etiópia, Irán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is teljes jogú taggá vált. Oroszország, amely jelenleg a szervezet elnöke, október 22-24-én Kazany városában ad otthont a következő BRICS-csúcstalálkozónak.

„Nem hagyhattuk figyelmen kívül a BRICS iránti növekvő érdeklődést számos állam részéről. Mára több mint három tucat ország, egészen pontosan 34 állam jelezte, hogy csatlakozni kíván csoportunk tevékenységéhez” – mondta Putyin a BRICS biztonsági képviselőinek szentpétervári találkozóján.

Az orosz elnök szerint a tagok megállapodtak abban, hogy megvitatják a partneri státusz megadását a csoport munkájában részt venni kívánó országoknak, és a közelgő kazanyi csúcstalálkozón esetleg jóváhagynak néhány pályázót.

Azt is tervezzük, hogy megvizsgáljuk az ilyen státusz elnyerésére esélyes jelöltek körét” – mondta Putyin.

A BRICS-országokban jelenleg mintegy 3,6 milliárd ember él, ami a világ népességének 45%-a. A világ nominális bruttó hazai össztermékének 28%-át, vásárlóerő-paritáson számolva pedig a globális GDP több mint egyharmadát adják. A tíz tagország együttesen a világ olajtermelésének mintegy 40%-át adja.

Júniusban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejelentette, hogy a BRICS megszavazta az új tagfelvételi kérelmek ideiglenes felfüggesztését, és a 2024-ben a csatlakozón résztvevő országok integrációjára összpontosít. Lavrov hozzátette, hogy a teljes jogú tagsághoz vezető „ugródeszkaként” létrehozzák a „partnerországok” új kategóriáját.

Algéria, Vietnam, Indonézia, Törökország, Pakisztán, Malajzia, Nigéria, Thaiföld, Venezuela, Kazahsztán, Kuba, Palesztina, Kongói Demokratikus Köztársaság, Gabon, Banglades, Bahrein, Belarusz, Kuvait, Szenegál és Bolívia is a BRICS-hez csatlakozni kívánó országok közé tartozik.

Múlt héten Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó közölte, hogy Törökország hivatalosan is jelentkezett a csatlakozásra, hozzátéve, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök elfogadta a Kreml meghívását a közelgő csúcstalálkozóra.

A hónap elején Anwar Ibrahim malajziai miniszterelnök közölte, hogy országa is részt vesz a találkozón, hangsúlyozva, hogy türelmetlenül várja a döntést a pályázatáról.

Augusztusban Azerbajdzsán közölte, hogy hivatalosan is benyújtotta tagsági kérelmét. Az év elején pedig a thaiföldi külügyminiszter azt mondta, hogy országa reméli, hogy csatlakozhat a BRICS-hez, miután a csoport miniszteri találkozóján hivatalos kérelmet nyújtott be.

https://oroszhirek.hu/putyin-tobb-mint-30-orszag-jelezte-csatlakozasi-szandekat-a-brics-csoportba/