Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította a vezérkart, hogy készüljenek fel a nem stratégiai nukleáris fegyverek használatára vonatkozó gyakorlatokra – közölte a védelmi minisztérium.

„A nem stratégiai nukleáris erők harci feladatok teljesítésére való felkészültségének növelése érdekében a vezérkar megkezdte az előkészületeket a Déli Katonai Körzet rakétaalakulatainak <…> gyakorlatainak megtartására” – áll a sajtóközleményben.

A manőverekre a közeljövőben kerül sor, és a légierőt és a haditengerészetet is bevonják.

A gyakorlatok célja a nem stratégiai nukleáris fegyverek harcászati célú bevetésére szolgáló egységek személyzetének és felszerelésének reagálási készségének fenntartása, valamint az állam területi integritásának és szuverenitásának biztosítása.

Megjegyzik, hogy ez egyben válasz az Oroszországgal szembeni „egyes nyugati tisztségviselők provokatív kijelentéseire és fenyegetéseire”.

Moszkva 2023-ban telepítette taktikai nukleáris fegyvereit Belaruszba, miközben a teljes ellenőrzést megtartotta felettük. A lépés heves bírálatokat váltott ki Nyugaton. Ugyanakkor nem említik az amerikai Nuclear Sharing programot, amely lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy atomfegyvereit olyan NATO-országokban helyezze el, amelyek nem rendelkeznek velük. Így Európában és Törökországban 100 amerikai taktikai nukleáris robbanófej található. A B61-3 és B61-4 bombákhoz 0,3 és 50 kilotonna közötti kapacitású tölteteket hat bázison tárolják Belgiumban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban,  és Törökországban. Lengyelország és Románia rendszeresen bejelenti, hogy amerikai atomfegyvereket kíván elhelyezni a területén.

Március közepén Putyin a Dmitrij Kiszeljev újságírónak adott interjúban azt mondta, hogy Oroszország csak akkor fog atomfegyvereket bevetni, ha az orosz állam léte vagy az ország szuverenitása és függetlensége forog kockán

https://oroszhirek.hu/putyin-taktikai-nuklearis-fegyvergyakorlatokat-rendelt-el/

Oroszország úgy döntött, hogy nem hadászati nukleáris fegyverekkel tart hadgyakorlatot, válaszul egyes NATO-országok azon megjegyzéseire, hogy esetleg csapatokat küldenének Ukrajnába – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Korábban hétfőn az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy a fegyverek bevethetőségének tesztelésére készül. A gyakorlatra „a közeljövőben” kerül sor, és Vlagyimir Putyin elnök rendelte el – közölte a minisztérium.

Peszkov szerint a döntés az ukrajnai konfliktus körüli helyzet „újabb és példátlan” eszkalálódását követően született.

“Ha azt kérdezik, hogy a Nyugat képviselőinek mely nyilatkozatairól van szó, nyilvánvaló, hogy Macron úr nyilatkozatáról és a brit képviselők nyilatkozatairól van szó. Tudják, csatlakozott hozzájuk az amerikai szenátus képviselője is, ha nem tévedek, aki arról beszélt, hogy készek, sőt szándékukban áll fegyveres kontingenseket küldeni Ukrajnába” – mondta Peszkov újságírói kérdésekre válaszolva.

A múlt héten Emanuel Macron francia elnök azt javasolta, hogy a nyugati országoknak „jogosan kellene feltenniük” maguknak a kérdést, hogy bevetik-e hadseregüket Ukrajnában, „ha az oroszok áttörnék a frontvonalakat, [és] ha ukrán kérés érkezne”.

Az Atlanti-óceán túloldalán Hakeem Jeffries képviselőházi vezető vasárnap azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak esetleg csapatokat kell telepítenie Ukrajnába, ha a Kijev támogatására tett erőfeszítései kudarcba fulladnak, és az ország elesik.

David Cameron volt brit miniszterelnök és jelenlegi külügyminiszter a múlt héten kijelentette, hogy Ukrajnának minden joga megvan ahhoz, hogy brit fegyverekkel csapást mérjen mélyen Oroszországon belüli célpontokra.

„Ez a feszültség eszkalálódásának újabb fordulója, és ez példátlan. Különös figyelmet és különleges intézkedéseket igényel” – mondta Peszkov hétfőn újságíróknak.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a hadgyakorlatot szintén nyugati vezetők azon kijelentéseivel hozta összefüggésbe, amelyek szerint csapatokat kívánnak vezényelni Ukrajnába.

A fellépést a nyugati uralkodó osztály teljes degradációjának nevezte.

Az orosz védelmi minisztérium „egyes nyugati tisztségviselők Oroszország elleni provokatív kijelentéseit és fenyegetéseit” nevezte meg a gyakorlat okaként. A déli katonai körzet rakétaerői közvetlenül részt vesznek a gyakorlaton – közölte a minisztérium. A cél „a nem stratégiai nukleáris fegyverek előkészítésének és bevetésének gyakorlati szempontjainak a tisztázása” – tette hozzá.

Moszkva többször is azt állította, hogy a NATO már régóta „de facto” részese az ukrajnai konfliktusnak, mivel fegyverekkel látja el Kijevet, hírszerzési információkat oszt meg és ukrán csapatokat képez ki. Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára szerint az Egyesült Államok vezette katonai blokk célja, hogy Ukrajnát ellenőrzése alá vonja, és „oroszellenes” proxy-vé alakítsa.

Oroszország szerint a Nyugat fenyegetései ellenére folytatja hadműveletét Ukrajnában, amíg minden célját el nem éri.

https://oroszhirek.hu/kreml-a-nuklearis-hadgyakorlatunk-valasz-a-kijelentesekre-a-nyugati-csapatok-ukrajnaba-kuldeserol/