Kijev, Washington, 2023. január 29. vasárnap (MB)

A NATO kész a közvetlen összecsapásra Oroszországgal – közölte Rob Bauer admirális, a Nagy Babiloni Szajha katonai bizottságának elnöke Lisszabonban tett látogatásán.

„Ha Oroszország ma véget vet a háborúnak, nem lesz eszkaláció” – fűzte hozzá.

„Kétség sem férhet hozzá, hogy a NATO kész, hajlandó és képes megvédeni a szövetséges terület minden porcikáját” – mondta lisszaboni sajtóértekezletén, az RTP portugál TV-nek adott külön nyilatkozatában pedig tudatta, hogy a Magyarországon, Bulgáriában, Romániában és Szlovákiában felállított négy kiegészítő harccsoportot Oroszország Ukrajnában kifejtett akcióira válaszul hozták létre.

A tengernagy RTP-nek adott, és az Ukrainska Pravda által január 28-án ismertetett nyilatkozata szerint a Nagy Babiloni Szajha elvesztette katonai kezdeményező monopóliumát, s Oroszország még akkor is fenyegető tényező marad, ha Ukrajnában vereséget szenved. Úgy vélekedett, hogy Oroszország stratégiai célja túlnő Ukrajnán, Moszkva a Szovjetunió volt területeit követeli vissza.

Bauer támogatásáról biztosította a békeidőben történő hadigazdálkodás bevezetésének tervét. “Az, hogy az ellenségednek jobb fegyverei vannak, nem az ellenség problémája. Ez a te problémád” – érvelt.

A Politico weboldal szerint a Pentagonban teret nyer annak terve, hogy F-16 vadászgépeket adjanak Ukrajnának. Döntés még nem született ugyan, de egy hadügyi tisztségviselő azt mondta a Politiconak, nem hiszi, hogy elleneznék a lépést. Kuleba ukrán külügyminiszter közlése szerint Ukrajna már dolgozik európai kollégáival azon, hogy F-16-sokkal lássák el.+++

Kiadta: Magyar Békekör

A Fórum a Békéért mozgalom közleménye

A NATO kész a közvetlen összecsapásra Oroszországgal – közölte Rob Bauer admirális, a NATO katonai bizottságának elnöke Lisszabonban. Nyilatkozatát a NATO, azaz Magyarország nevében is tette. Adott-e felhatalmazást a magyar kormány arra, hogy hazánk nevében „közvetlen összecsapásról” szóljon az oroszokkal? – kérdezi a Fórum a Békéért mozgalom Orbán Viktor miniszterelnöktől. Mert ha nem adott, követeljük, hogy azonnal határolódjon el Bauer nyilatkozatától, és szögezze le: hazánk nem azért vált a NATO tagjává, hogy háborúzzon Oroszországgal. Ha a kormány kitérne a válaszadás elől, úgy fogjuk értékelni, hogy Bauer Magyarország nevében is szólhatott. A NATO katonai bizottságának elnöke konkrétan is megnevezte hazánkat. Azt mondta, hogy a Magyarországon, Bulgáriában, Romániában és Szlovákiában felállított négy kiegészítő harccsoportot Oroszország Ukrajnában kifejtett akcióira válaszul hozták létre. Vagyis a magyar kormány engedélyt adott NATO erők honi állomásoztatására. A Fórum a Békéért szeretné megtudni, mit tervez a magyar kormány a NATO-val! Részt akar-e venni egy közvetlen összecsapásban Oroszországgal, vagy semleges magatartást kíván tanúsítani? Ha az utóbbi megoldásra hajlik, mi szükség van Magyarország NATO-tagságára?  Miért ad lehetőséget arra, hogy beleránthassák olyan háborúba, amely – kormányfőnk szerint – nem a mi háborúnk? Tisztában van a kormány azzal, hogy hazánkat, akarata ellenére is háborúba kényszeríthetik saját szövetségesei?