London, 2022. december 14. szerda (MB)

Sztrájkhullám söpör végig Nagy-Britannián a megélhetési költségek ugrásszerű megemelkedése, és a bérek, fizetések leszorítása miatt – jelentette a Magyar Békekör tudósítója szerdán.

A vasutasok kedden kezdődött munkabeszüntetése sztrájk-lavinát váltott ki, sztrájkba lépnek az ápolók, a postások, a határrendészet, az Eurostar biztonsági szolgálata, a londoni Heathrow és Gatewick repülőtér, továbbá a manchesteri, a glasgowi, a birminghami, és a cardiffi repülőtér rakodó munkásai, vámosai, az autósztráda felügyelők, és sokan mások.

A repülőtéri munkabeszüntetések miatt törölni kényszerülnek a járatok 30 százalékát, a vasutasok sztrájkja miatt pedig kevesebb vonatot indítanak. A brit vasutak külön menetrendet adtak ki arról, hogy hol, mikor áll le a közlekedés, illetve várható vonat.

Nagy-Britanniában nem lesz olyan nap december 13. és január 8. között, amelyen ne sztrájkolnának.

A sztrájkolók kivétel nélkül béremelést követelnek, mert a hivatalosan kimutatott 11 százalékos, az energiaellátás és az élelmiszerek tekintetében viszont ennél lényegesen magasabb áremelkedés felemészti fizetőképességüket. Jellemző az ápolók helyzete, akiknek a fizetése 20 százalékkal csökkent 2010 óta. A százezer brit ápoló 17 százalékos fizetésemelést követel, de a kormány hallani sem akar róla. A vasutasoknak is csak 8 százalékos béremelésre volna hajlandó, de ezt az RMT szakszervezet elégtelennek tartja.

Az ország „érzékeny pénzügyi helyzetére” hivatkozó kormány azzal érvel, hogy csak tovább növelné az inflációt, ha kielégítené a közszolgálatban dolgozók bérkövetelését. Rishi Sunak kormánya úgy próbálja letörni a munkabeszüntetést, hogy katonákat vezényel ki a sztrájkolók helyébe.

„Úgy gondolom, hogy hozzáállásunk tisztességes és ésszerű” – mondta a brit kormányfő.

A briteket megosztja a sztrájk: 47 százalékuk ellenzi, 41 százalékuk viszont támogatja. Főleg azok ellenzik, akik az ünnepeket szeretnék együtt tölteni hozzátartozóikkal, és szeretnének elutazni hozzájuk, pedig fogyatkozik a reményük rá.

A sztrájk különösen a fiatalok körében lel nagy támogatásra. „Teljesen megértem őket. Nehéz az embereknek mostanság” – mondta egy 28 éves informatikus.

De egy 74 éves nyugdíjas tűzoltó is úgy vélekedett, hogy „a kormány alkalmatlan a háztartások támogatására”. „Nekem is ügyelnem kell arra, mennyit fűtök. Nehéz így” – mondta, a Békekör tudósítója szerint.+++

Kiadta: Magyar Békekör

 

A fényképeken brit sztrájkoló vasutasok, ápolók és postások.