Szaúd-Arábia megosztotta az Egyesült Államokkal a közel-keleti energetikai infrastruktúrát - köztük a királyságot - fenyegető iráni támadásra figyelmeztető hírszerzési információkat - jelentette november 1-jén a The Wall Street Journal szaúdi és amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

Az újság szerint Szaúd-Arábia, az Egyesült Államok és több más szomszédos állam a figyelmeztetésre válaszul emelte katonai erőinek készültségi szintjét.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok tisztviselői megerősítették a The Wall Street Journal által nyilvánosságra hozott információkat a CNN-nek. Egy szaúdi tisztségviselő azt mondta a hírcsatornának, hogy a királyság megosztotta az Egyesült Államokkal a lehetséges támadásról szóló értesüléseket. Egy másik amerikai tisztségviselő azt mondta, hogy az amerikai légierő F-22-es vadászgépei már Szaúd-Arábiában vannak, hogy elhárítsák az esetleges fenyegetést.

Ned Price külügyminisztériumi szóvivő a jelentéseket követően azt mondta, hogy az Egyesült Államok "aggódik a fenyegetés képe miatt", és "katonai, diplomáciai, hírszerzési csatornákon keresztül folyamatos kapcsolatban áll a szaúdiakkal".

"Nem fogunk habozni, hogy fellépjünk érdekeink és partnereink védelmében a térségben" - mondta Price a minisztériumi tájékoztatón.

A szóvivő megjegyezte, hogy nincs tudomása arról, hogy a nagykövetségen keresztül nyilvános figyelmeztetést adtak volna ki fenyegetésről, és megerősítette, hogy a külügyminisztérium köteles tájékoztatni az állampolgárokat.

A Pentagon sajtótitkára, Pat Ryder dandártábornok a maga részéről nem erősítette meg, hogy jelenleg fenyegetésről van-e szó, de azt mondta, hogy a Pentagon továbbra is "aggódik a fenyegetettségi helyzet miatt a térségben", és "rendszeres kapcsolatban áll szaúdi partnereinkkel".

Az Egyesült Államok állítólag úgy véli, hogy a támadás célja az lehet, hogy az Iránban zajló tüntetésekről Szaúd-Arábiára tereljék a figyelmet.

Iránban továbbra is tömeges tüntetések zajlanak Mahsa Amini halála miatt. A 22 éves kurd nő szeptemberben halt meg, miután őrizetbe vették, mert állítólag megsértette az ország nőkre vonatkozó iszlám öltözködési szabályait. Teherán már megvádolta Szaúd-Arábiát a tiltakozások támogatásával.

Szeptember közepén az iráni Iszlám Forradalmi Gárda parancsnoka, Hoszein Szalami vezérőrnagy megfenyegette Rijádot a tüntetéseknek az általa állítólagosan ellenőrzött médiában való közvetítése miatt.

Szalami azt állította, hogy a szaúdiak provokálni próbálják az iráni fiatalokat, és azzal fenyegetőzött, hogy ha nem ellenőrzik a médiát, annak elkerülhetetlenek lesznek a következményei.

Rijád 2016-ban szakította meg a kapcsolatokat Teheránnal, miután iráni tüntetők megrohamozták a teheráni szaúdi nagykövetséget, válaszul arra, hogy Szaúd-Arábia kivégzett egy síita lelkészt. Az Irán által támogatott jemeni hutik (Ansar Allah) az elmúlt években Szaúd-Arábia energetikai infrastruktúráját is megtámadták.

Szaúdi és iráni tisztviselők az elmúlt hónapokban többször is találkoztak, hogy megvitassák a lehetséges megbékélést. Most azonban az állítólagos iráni fenyegetés valószínűleg újra kiélezi a feszültséget a két szomszédos állam között. Nem meglepő módon ez az USA javára játszana.

https://southfront.org/united-states-saudi-arabia-are-preparing-for-iranian-attack-on-energy-infrastructure-in-middle-east/