Május 20-án az amerikai kormány a Reutersnek adott exkluzív interjúban bejelentette, hogy fejlett hajó- és szárazföldi támadó rakétákat szállít a kijevi rezsimnek, ami egy újabb jelentős eszkalációs lépés, amelynek célja a konfliktus meghosszabbítása és a lehető legvéresebbé tétele mindkét fél számára. Noha egyesek az ilyen nyilatkozatokat egyszerűen az információs, pontosabban dezinformációs háború részeként könyvelhetik el, mégis rendkívül komolyan kell venni, hiszen minden bizonnyal nem ez lenne az első eset, hogy a politikai Nyugat, élén az Egyesült Államokkal, fejlett fegyvereket szállít a kijevi rezsimnek. Sőt, a helyzetet súlyosbítja, hogy az ukrán belügyminisztérium egyik alkalmazott tanácsadója, Anton Gerascsenko kijelentette, hogy az USA "orosz hajókat fog elsüllyeszteni a Fekete-tengeren". A pontos (mára már törölt) tweetje így szólt:

"Az USA tervet készít elő a [orosz] fekete-tengeri flotta megsemmisítésére. Az ukránok hatékony munkája az [orosz] hadihajókon meggyőzte [az USA-t], hogy tervet készítsen az [ukrán] kikötők feloldására. Erős hajóelhárító fegyverek szállításáról tárgyalnak".

Az ukrán tisztségviselő a Reuters fent említett jelentésére utalt, amely szerint az USA tervezi, hogy a rezsimnek a régi "Harpoon" hajó elleni rakétákat, valamint az újabb és fejlettebb NSM (Naval Strike Missile) rakétákat szállítja, amelyek hajó elleni és szárazföldi támadó fegyverként egyaránt használhatók. A "Harpoon" egy szubszonikus, minden időjárási körülményre alkalmas, horizont feletti hajó elleni rakéta, amelyet a Boeing Defense, Space & Security (korábban McDonnell Douglas) fejlesztett ki és gyártott, hatótávolsága (forrástól függően) 220-250 km, darabja kb. 1,5 millió dollárba kerül. Az NSM, amely szintén szubszonikus rakéta, kettős, hajó- és szárazföldi támadó képességgel rendelkezik. A rakéta pontos hatótávolsága titkos, de a repülési profiltól függően akár 200 km vagy annál is messzebbre is eljuthat. Egységenként akár 2,2 millió dollárba is kerülhet.

Három külügyminisztériumi tisztviselő és két kongresszusi forrás a Reutersnek elmondta, hogy a Fehér Ház még mindig dolgozik a kijevi rezsim ilyen fejlett fegyverekkel való ellátásának részletein. A források szerint logisztikai kérdések és "az a lehetőség, hogy az USA-nak ki kellene vennie egy hordozórakétát az egyik hajójáról, hogy Ukrajnába küldhesse, jelenlegi akadályai az átadás befejezésének". Meglehetősen nyugtalanító, hogy a Newsweek kérdésére válaszolva a külügyminisztérium nem tagadta, hogy az orosz fekete-tengeri flotta célba vételének tervén dolgozik. "Ahogy a konfliktus változik, úgy változik a mi katonai segítségünk is, hogy eljuttassuk azokat a kritikus képességeket, amelyekre Ukrajnának szüksége van a mai harchoz, mivel az orosz erők újabb offenzívát indítanak Kelet-Ukrajnában" - mondta egy szóvivő.

Az amerikai védelmi minisztérium (DoD) azonban cáfolta az ukrán belügyminisztérium tisztviselőjének ellentmondásos állításait. "Határozottan kijelenthetem, hogy ez nem igaz" - mondta John Kirby, a Pentagon szóvivője múlt csütörtökön újságíróknak. A Pentagon cáfolata mégis csak az ukrán tisztviselő állítására vonatkozik, miszerint az USA lehetővé tenné Ukrajna számára a fekete-tengeri flotta elsüllyesztését, és nem vonatkozik a tervezett hajóelhárító rakéták átadására, ami tovább növeli a zűrzavart ezzel a nagyon komoly kérdéssel kapcsolatban.

Az is tisztázatlan marad, hogy Ukrajna hogyan lenne képes egyedül célba venni az orosz hajókat. Az USA-nak és a NATO-nak vagy biztosítania kellene Ukrajnának a szükséges ISR (hírszerzési, megfigyelési és felderítési) képességeket, vagy ami még rosszabb, közvetlenül ISR-információkat kellene szolgáltatnia az orosz fekete-tengeri flotta hajóinak helyzetéről és lehetséges mozgásáról, amit a Kreml háborús cselekménynek tekinthet. Az amerikai kormány, beleértve Joe Biden amerikai elnököt is, és a hadsereg továbbra is ellentmondásos és kétértelmű nyilatkozatokat ad, gyakran tagadva azt, amit kollégáik egyértelműen kijelentettek, ami nagyban hozzájárul a bizalmatlanság légköréhez, és exponenciálisan növeli egy ellenőrizhetetlen eszkaláció valószínűségét.

Gerascsenko állítása, miszerint a támadás segítené Ukrajna kikötőinek megnyitását, hamis és helytelen, mivel a kijevi rezsim volt az a fél, aki több száz tengeri aknát engedett el, amelyek közül sok egészen a Boszporuszig sodródott szét, több mint 600 km-re délre Odesszától. Oroszország jelenleg a Fekete-tengert ellenőrzi, és blokádot tart fenn. A blokád azonban nem a polgári hajózás ellen irányul, hanem a kijevi rezsim erői számára történő esetleges nagyobb NATO-fegyverszállítások ellen. Az ENSZ a Fekete-tengeri korlátozások enyhítésére szólított fel, hogy lehetővé váljon az Ukrajnából származó élelmiszerexport, ami segítene enyhíteni a globális élelmiszerhiányt.

Oroszország diplomáciai megoldást ajánlott. Múlt csütörtökön az orosz kormány felajánlotta a blokád feloldását a szankciók megszüntetéséért cserébe. Az orosz külügyminisztérium kijelentette, hogy a probléma egyértelműen túlmutat a katonai blokádon, és magában foglalja a műtrágyaexportot korlátozó nyugati szankciókat is. "Nemcsak az Orosz Föderációhoz kell fordulni, hanem mélyen át kell tekinteni az okok egész komplexumát, amely a jelenlegi élelmiszerválságot okozta. [A szankciók] akadályozzák a normális szabad kereskedelmet, beleértve az élelmiszeripari termékeket, köztük a búzát, a műtrágyát és másokat" - mondta Andrej Rudenko külügyminiszter-helyettes.

https://southfront.org/is-us-conspiring-to-sink-russian-black-sea-fleet-ships/