2018 augusztusában négy zabalapú brit gabonaféléből küldtek mintákat az Egyesült Államokban működő Egészségügyi Kutatóintézet laboratóriumaiba, miután egy újsághír arról számolt be, hogy amerikai gyerekek gyomirtót fogyasztottak zabalapú gabonapelyheikben.

Az alábbiakban a laboratóriumba küldött négy zabalapú gabonaféle elemzésének eredményeit közöljük.

Dr. John Fagan, a laboratórium igazgatója elmondta:

"Ezek az eredmények következetesen aggasztóak. Az e gabonafélék bármelyikének egyetlen napi adagjában elfogyasztott mennyiség, még a legalacsonyabb szennyezettségű gabonafélében is, elegendő ahhoz, hogy az ember glifozát szintje a patkányoknál (és valószínűleg az embereknél is) zsírmájbetegséget okozó szintek fölé emelkedjen.".

A Washington Állami Egyetem (WSU) kutatói a glifozátnak kitett patkányok második és harmadik generációs utódainál számos betegséget és egyéb egészségügyi problémát találtak. Az első ilyen jellegű vizsgálatban a kutatók azt látták, hogy a kitett patkányok leszármazottai prosztata-, vese- és petefészekbetegségeket, elhízást és születési rendellenességeket fejlesztettek ki.

Michael Skinner, a WSU biológiai tudományok professzora és kollégái vemhes patkányokat tettek ki a gyomirtó szerrel a vemhesség nyolcadik és tizennegyedik napja között. A dózis - a káros hatás nélkül elvárt mennyiség fele - nem okozott látható károsodást sem a szülőknél, sem az utódok első generációjánál.

A Scientific Reports című folyóiratban megjelent írásukban azonban a kutatók azt írják, hogy a második és harmadik generációt érintő számos kóros betegség "drámai növekedését" tapasztalták. A második generációnál "jelentősen megnőtt" a herék, a petefészek és az emlőmirigyek betegségei, valamint az elhízás. A harmadik generációs férfiaknál a kutatók a prosztatabetegségek 30%-os növekedését tapasztalták - háromszorosát a kontrollpopulációénak. A harmadik generációs nőknél a vesebetegségek 40%-os növekedése volt tapasztalható, vagyis négyszerese a kontrollcsoporthoz képest.

A második generációs anyák több mint egyharmadának sikertelen volt a terhessége, az érintettek többsége meghalt. A harmadik generáció öt férfi és nő közül kettő elhízott volt.

Skinner és munkatársai ezt a jelenséget generációs toxikológiának nevezik, és az évek során a gombaölő szerek, a növényvédő szerek, a repülőgép-üzemanyag, a műanyag vegyület biszfenol A, a rovarriasztó DEET és a gyomirtó atrazin esetében is megfigyelték. Olyan epigenetikai változásokról van szó, amelyek a géneket be- és kikapcsolják, gyakran környezeti hatások miatt.

A Roundup megöli a poszméheket

Bár Mason elsősorban a glifozát egészségügyi hatásait tárgyalja a Tarazona számára készített jelentésében, legalább egy nyugtalanító környezeti hatást megemlített. 2021 áprilisában a Journal of Applied Ecology című folyóiratban megjelent egy cikk: "Roundup causes high levels of mortality following contact exposure in bumble bees" (A Roundup magas szintű pusztulást okoz a dongók érintkezési expozícióját követően).

A cikk összefoglalója szerint a beporzók a globális élelmiszertermelés alapját képezik, de világszerte jelentős csökkenést szenvednek el.

A cikk így folytatódott:

"A peszticideket tartják e csökkenés fontos okozóinak. A gyomirtó szerek a legszélesebb körben alkalmazott peszticidek, amelyeket a szabályozó hatóságok általánosságban "méhbiztonságosnak" minősítenek, és kifejezetten engedélyezik, hogy közvetlenül a táplálékkereső méhekre alkalmazzák őket. Célunk az volt, hogy megvizsgáljuk a világ legnépszerűbb gyomirtószer-márkájának (Roundup) közvetlenül a poszméhekre (Bombus terrestris audax) történő kipermetezésének mortalitási hatásait.".

A szerzők szerint a Roundup termékek jelentős veszélyt jelentenek a méhekre, mind a mezőgazdasági, mind a városi rendszerekben, és a méhek kitettségét korlátozni kell. Hozzátették, hogy a gyomirtó szerekben és más peszticidekben található felületaktív anyagok vagy más segédanyagok hozzájárulhatnak a méhek globális csökkenéséhez.

Felszólították a növényvédőszer-gyártó cégeket, hogy adják ki az egyes növényvédőszer-készítmények összetevőinek teljes listáját, mivel az ehhez az információhoz való hozzáférés hiánya akadályozza az agrár-ökoszisztémákban élő hasznos rovarok számára biztonságos expozíciós szintek meghatározására irányuló kutatásokat.

A Bayer több millió dolláros fejfájása

Mason megkérdezi Tarazonát, hogy követte-e a Monsanto ellen az Egyesült Államokban folyó pereket, mivel az eltitkolta, hogy a Roundup gyomirtó szer okozta a non-Hodgkin limfómát.

Elmagyarázza neki, hogy a Monsanto/Bayer ellen (a Bayer 2018-ban vásárolta meg a Monsantót) három pert nyertek meg, és 2021-ben még több ezren várnak arra, hogy ügyük bíróság elé kerüljön.

Robert F. Kennedy Jr. ügyvéd 2018-ban azt mondta, hogy a Bayer-nek többre van szüksége, mint egy aszpirinre, hogy a Monsanto-méretű fejfájását gyógyítsa.

Kennedy részt vett néhány ilyen ügyben, és eleget olvasott a glifozáttal kapcsolatos tudományos szakirodalomból ahhoz, hogy megállapítsa, hogy többszörös tudományos bizonyítékok állnak rendelkezésre, amelyek a glifozátot a bevezetése óta elterjedt egyéb károsodások konstellációjával hozzák összefüggésbe, beleértve az elhízást, a depressziót, az Alzheimer-kórt, az ADHD-t, az autizmust, a szklerózis multiplexet, a Parkinson-kórt, a vese- és gyulladásos bélbetegségeket, az agy-, mell- és prosztatarákot, a vetélést, a születési rendellenességeket és a spermaszám csökkenését.

Hozzátette, hogy a tudomány szerint a glifozát a felelős a cöliákia, a vastagbélgyulladás, a gluténérzékenység, a cukorbetegség és a nem alkoholos májrák robbanásszerű terjedéséért, amely most először már a 10 éves gyerekeket is megtámadja.

Mintha ez nem lenne elég aggasztó, Kennedy megjegyezte, hogy a kutatók a glifozátot erős endokrin diszruptornak tartják, amely zavarja a gyermekek szexuális fejlődését. Emellett kelátorként fontos ásványi anyagokat távolít el a szervezetből, és megzavarja a mikrobiomot, elpusztítva az emberi bélben lévő jótékony baktériumokat, valamint agyi gyulladást és más káros hatásokat vált ki.

Bár a Monsanto egyik tudósa azt állította, hogy a glifozát változatlanul kiválasztódik a szervezetből, Mason idézi Ridley & Mirly (1988) tanulmányát, amely a glifozát bioakkumulációját mutatta ki a csontokban, a csontvelőben, a vérben és a mirigyekben (beleértve a pajzsmirigyet, a heréket és a petefészkeket), valamint a főbb szervekben (szív, máj, tüdő, vese, lép és gyomor). A tanulmány a Monsanto megbízásából készült, de nem került publikálásra.

Egy 1990-es, a Monsanto által 1987 és 1989 között végzett (szintén nem publikált) vizsgálatban a glifozát statisztikailag szignifikáns szürkehályog-képződést idézett elő patkányok szemében. A vizsgálat során mind a hím, mind a nőstény patkányoknál a kis, a közepes és a nagy dózisú csoportokban szürkehályogos lencseelváltozásokat észleltek. A patológus arra a következtetésre jutott, hogy a szemlencse elváltozásai esetében a glifozátkezeléssel összefüggő válaszreakció volt tapasztalható.

Mason megjegyzi, hogy a glifozát kockázatértékelésével megbízott referens tagállamok értékelése arra a következtetésre jutott, hogy a rendelkezésre álló ökotoxikológiai információk alapján a glifozát jelenlegi besorolását "A vízi élővilágra hosszú távú hatású mérgező", valamint a jelenlegi besorolását "súlyos szemkárosodást okoz" (H318) meg kell tartani.".

Ezért felteszi a kérdést: hogyan lehet egy olyan vegyi anyag, mint a glifozát, még mindig a piacon?

Mason megjegyzi, hogy az ENSZ Global Chemicals Outlook II című kiadványa szerint a glifozát 2016-ban az Egyesült Államokban a főbb növényeken használt tíz legjelentősebb termék között mennyiség szerint az első helyen állt. A klotianidin (amelyet szintén a Bayer gyárt) a tizedik helyen áll.

Megjegyzés:

"Nem csoda, hogy a Bayer nem akarja elveszíteni a glifozát vagy a klotianidin, egy hosszú hatású neonikotinoid rovarölő szer engedélyét, amely nagyon tartósan megmarad a talajban. Mindkét vegyszer illegálisan van a piacon a korrupt uniós és amerikai szabályozó hatóságoknak köszönhetően.

És ez egy olyan kérdés, amelyre Mason felhívja a Tarazona figyelmét, és amelyre a cikk második részében kitérünk.

Az olvasók itt férhetnek hozzá Rosemary Mason új jelentéséhez, az összes vonatkozó hivatkozással együtt.

Ajánlott olvasmány Jose Tarazona és a kérdésekben mélyebben elmerülni kívánó olvasók számára: Rosemary Mason összes korábbi jelentése itt érhető el.

https://pokolafoldon.hu/blog/gyomirto-reggelire