Ez zavart egy ottani design szakos
diákot, Solveiga Pakstaite ötletének alkalmazása segíthetne csökkenteni
a mennyiséget. Egy okoscímkéről van szó.
- Ez egy bioreaktív szavatossági címke,
ami megmutatja, hogy a csomagolás belsejében lévő élelmiszer milyen
állapotban van. A frissességet egy zseléréteg képes érzékelni, ami egy
párnázott felszín alatt van. Azért ideális a zselé, mert természetes
anyag, és bomlása ugyanúgy zajlik, mint az ételé. A zselé keményebb,
amikor friss, és olyankor a párnázott felszínt nem tudjuk benyomni. De
veszítve frissességéből visszaalakul folyadékká, és akkor az ujjunkkal
könnyen benyomható a címke felszíne. Amikor teljesen be tudjuk nyomni,
akkor már nem biztonságos az étel fogyasztása – magyarázza az indikátor
működési elvét Solveiga Pakstaite.
A címkében zajló bomlási folyamat
sebessége megegyezik az étel romlásával. A zselé koncentrációjának
változtatásával bármilyen jellegű biológiai anyag bomlásához igazítható
a címke.
- Bármilyen romlandó anyag állapotának
pillanatnyi ellenőrzésére alkalmas a módszer, nemcsak ételek esetében.
Akár szervek szállításánál is ellenőrizhető így, hogy megfelelőek-e a
körülmények. Alkalmazható gyorsan romló anyagoknál is, ha nem
lehetséges megkóstolni az adott terméket. Minden olyan területen
használható a módszer, akár gyorsan vagy lassan jár le az adott anyag
szavatossága – beszél a lehetőségekről Solveiga Pakstaite.
A bioreaktív címke nem máról holnapra
kerül széleskörben a termékekre, de az élelmiszerek szavatossági
idejének feltüntetése már most szigorú szabályok szerint történik
világszerte, mégis az egyik legvirágzóbb "államilag támogatott" fekete
üzletág az élelmiszer(szavatossági)hamisítás.
Bakta Lóránt
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése