Az USA tervei a szíriai háborút illetően egyre nagyobb méreteket öltenek

Az USA tervei a szíriai háborút illetően egyre nagyobb méreteket öltenek

Az Egyesült Államok többé nem kívánja beérni azzal, hogy légicsapásokat mér az Iszlám Állam fegyvereseinek iraki és szíriai állásaira. A Pentagon ragaszkodik a szárazföldi akcióhoz. Több ország hajlandó támogatni Washingtont ebben. Közben sokan meg vannak győződve arról, hogy az ENSZ BT felhatalmazása nélkül a Nyugat katonai fellépése a térségben a harmadik világháború beindítását jelentheti.

Nagy-Britanniában nagy megértéssel fogadták Pentagon véleményét. Törökország szintén lehetőnek tartja katonasága részvételét az Iszlám Állam elleni iraki és szíriai szárazföldi akcióban. Damaszkusz tudomásra juttatta, hogy nem ellenzi a nemzetközi koalíció fellépését az Iszlám Állam fegyvereseivel szemben. Csakhogy az iraki és szíriai katonai akció céljait, időtartamát és eszközeit egyeztetni kell az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy mindez illeszkedjen a nemzetközi jognormákhoz. De éppen ez az, amit Washington semmibe vesz. És ezzel kapcsolatban felmerül a gyanú, hogy párhuzamosan a terrorizmus elleni harccal az Egyesült Államok meg akarja valósítani régóta dédelgetett tervét, amelyik Basar al-Aszad rendszere megdöntésére irányul – mutat rá Jevgenyij Szatanovszkij keletkutató.
Az USA nem mondott le al-Aszad elnök megbuktatása, a szíriai rendszerváltás eszméjéről. Probléma, hogy lehetetlen elhatárolni az iszlámisták elleni szárazföldi akciót az al-Aszad csapatai elleni csapástól. Senki nem mondhatja meg, hogy az Egyesült Államok elnöke milyen parancsot ad egy bizonyos pillanatban.
Számos szakértő szerint a szíriai erőszakos rendszerváltás révén a közel-keleti konfliktusok világháborúvá terebélyesedhetnek. És akkor bizony minden országnak kijut a bajból úgy a térségben, mint azon túl is – óva int a Közel-Kelet Intézet elnöke, Jevgenyij Szatanovszkij.
A harmadik világháború a civilizációk háborúja, a radikális iszlám háborúja minden egyéb iszlám csoport ellen a Közel-Keleten, s egyben mindazok ellen, akik nem tartoznak az iszlám világához, legyen az India, Kína, Oroszország vagy a kereszténység afrikai töredékei. Már nem is beszélve Izraelről, valamint Európáról és az USA-ról, amelyekkel szemben a terrortámadások csak gyarapodni fognak. E tekintetben Szíria az utolsó védőbástya. A szíriai kormány leköti a terroristák kolosszális erőit, más esetben ezek más irányvonalon csapnának le.
Washington hivatalosan még nem jelentette be az Iszlám Állam fegyvereseivel szembeni akció szárazföldi fázisa beindítására vonatkozó szándékát. De a napokban Barack Obama elnök már elismerte, hogy alábecsülték az Iszlám Állam terrorszervezet veszélyét, az iraki katonaság ellenálló képességét pedig túlbecsülték. Ennélfogva az iraki és a szíriai akció nem néhány hónapig tart majd, amint ezt eredetileg bejelentették, hanem elhúzódhat minimum három évre.

Hírfigyelő Szolgálat