A ház(táj)i tej
A tej „élet, erő, egészség”, de mondhatnám inkább: „túlélés”, sőt: egy legyengült éhező szervezet számára életmentés. A tejet becsüljük meg! Éppen ezért SOHA ne vegyünk tej-imitációt! Bármilyen olcsó, akkor se!
A tej imitáció nem értékesebb a csapvíznél, igyák meg, akik importálják és forgalmazzák.
A „reggeli ital” és más növényi hidrogénezett olajokból visszahígított szörnyűségekben nincs élet.
Márpedig a magyar ember a tejet nem nyersen, hanem leginkább savanyítva
szereti. Így a leggyengébb gyomrot se készíti ki. Az UHT tej-imitációk
nem savanyodnak aludttejjé, hanem megkeserednek. Nincs bennük élet, ezek
csak vegyipari termékek. Már a kutya is fintorog tőle….
Miért olcsó és miért „túlélős” alapanyag az igazi tej?
Hát azért, mert nagyon egészséges és sok
minden lesz belőle, amik szintúgy egészségesek a maguk nemében! Hagyjuk
tehát megaludni. A jó házi tej alacsony baktériumszámú és ezért kb egy
hét alatt alszik meg a fejéstől számítva. Az erjesztő baktériumokat a
környezetből veszi fel, tehát nem mindegy a tárolása. Nem túl meleg, de
nem is hűvös, kiegyenlített hőmérsékletű helyen altassuk. Akkor jó, ha a
tetején képződött tejfel alapanyag felszínén kis
dombocskák láthatók a tejsavóból felszabaduló széndioxid miatt. Tehát:
amikor már határozottan elválik az opálosan víztiszta savótól a fehérje
része, szinte „megáll” a kanálon…
Tejföl
Egy jó liternyi igazi tej, ha megalszik,
akkor kb.: 1.5 dl hibátlan tejfölt ajándékoz nekünk, "ingyen". Más
dolgunk nincs, mint szépen lekanalazni a láboska tetejéről, majd pedig
simára egy villa segítségével elkeverni. hűvös helyen még két hétig is
eláll.
Vaj
Körülbelül 5-6 liter aludttej esetén már
érdemes a vajköpüléssel is megpróbálkozni. Itt az eljárás célja az,
hogy nyers tej tejszínjéből a vizet kicsapassuk. Erre valaha igen
egyszerű köpülő edények voltak, házilag is érdemes egyet összeeszkábálni
vagy konyhai robotgéppel könnyíthetünk dolgunkon. A behűtött tejszínből
maximális fokozaton pörgetve 20 perc alatt vaj lesz. A lé pedig az
"író", szintén jó még, öntsük az aludttejhez. Vannak, akik a tejszínt a
behűtés előtt felforralják, mert így az ebből készült vaj sokkal később
avasodik. Azonban "köpülni" csak hidegen szabad, de ezt úgy is mindenki
kitalálhatja, aki már látott olvadt vajat...
Ami maradt, abból lesz a túró.
A túrót elkészíteni igazán egyszerű:
óvatosan 40 fokig melegítjük az aludttejet, majd pedig egy szitán
kereszül elválasztjuk a hófehér részét az áttetsző savójától. Ha
keményebb túrót szeretnénk, akkor hagyjuk a szitából lecsepegni a
maradék savót egy éjszakán át. A savó is élet-erő-egészség, behűtve
kitűnő üdítő. Jó, jó, ez nem kumisz, de attól még finom. "Aktív élő
flóra" tartalma pedig vetekszik a legdrágább multis ipari
csodajoghurtéval. Mert mi is az a "bifidus essensis" ?! Probiotikum,
annyiz biztos. Így nevezik azokat az élő mikroorganizmusokat, amelyek a
szervezetébe jutva jótékony hatásokat fejtenek ki. Ide tartoznak a
baktériumok közül elsősorban a Lactobacillus és a Bifidobacterium
nemzetségek. Ezek a baktériumok, élesztőgombák képesek a betegséget
okozó más baktériumok elszaporodását, méreganyag-termelését
megakadályozni, az immunrendszert serkenteni.
És a sajt?
Az más lapra tartozik, oltó nélkül csak
imitációkra futja. Meg lehet próbálkozni szódabikarbónás tejfehérje
(azaz: túró) kicsapatással valami halvány utánzatát elkészíteni a
sajtnak, de ma már nem tartom jó megoldásnak. Esetleg megpróbálhatunk
saját magunk kitenyészteni valamilyen sajtoltó enzimet mondjuk egy
érésben lévő sajtból kiindulva. A sajt már csak azért is nem "túlélős"
megoldás, mert kb. 1-1.4kg sajthoz legalább 10 liter tej kell, ami már
jelentős tétel.
A sajtkészítésről egy külön cikkben értekezünk...
Tóth János összeállítása - Hernád Völgye H.H.K. ajánlásával
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése